HNB bankama plasirala novih 30 miliona kuna

Dodajte komentar

Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je putem obratne repo aukcije bankama plasirala 30 miliona kuna, isto kao i prošle nedjelje, uz nepromijenjenu fiksnu kamatnu stopu od 0,30 posto.

Kako je objavljeno iz centralne banke, na ovonedjeljnu aukciju pristigle su ponude banaka u ukupnom iznosu od 30 miliona kuna i sve su prihvaćene.

Datum namire ove aukcije je 13. septembra, a datum reotkupa 20. septembra. Ujedno, u srijedu, 13. septembra, dospijeva 30 miliona kuna koje je centralna banka plasirala komercijalnim bankama na prošlonedjeljnoj aukciji, održanoj 4. septembra.

Od početka godine HNB je održala 37 repo aukcija, od čega na njih 16 nije bilo interesa banaka. Od 20 ovogodišnjih obratnih repo aukcija na kojima su banke iskazale interes iznosi su se kretali od najmanjih 30 miliona kuna, koliko je centalna banka plasirala i danas, do najvećih 140 miliona kuna početkom februara. Sve su ovogodišnje aukcije bile po fiksnoj repo stopi od 0,30 posto, što je nepromijenjena stopa već gotovo godinu dana.

S redovnim nedjeljnim obratnim repo aukcijama HNB je započela u septembru 2015. godine, a tokom 2016. održane su ukupno 52 aukcije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *