Glencore i Katar preprodali Kinezima 14% Rosneft-a

Dodajte komentar

Kineski konglomerat CEFC kupiće od konzorcijuma koga sačinjavaju Glencore i katarski investicioni fond, QIA, 14,16% akcija ruske naftne kompanije Rosneft, u transakciji vrijednoj 9,1 milijardu USD.

Kineski CEFC je u proteklim godinama od običnog trgovca naftom izrastao u pravi energetski konglomerat, koji će ovom transakcijom omogućiti Kini, drugom po veličini potrošaču energenata, da ojača saradnju sa Rusijom, vodećim svjetskim proizvođačem nafte. Ovaj posao dolazi u vrijeme novih američkih sankcija Rusiji, što je onemogućilo velike zapadne firme, kao što je Glencore, da razviju partnerstvo i ojačaju veze sa državnim firmama poput Rosneft-a.

Glencore je u saopštenju naveo da je akcije prodao uz premiju od oko 16% u odnosu na 30-dnevni ponderisani prosjek cijene, a CEFC je potvrdio vrijednost transakcije od 9,1 milijardu USD. Nakon ove transakcije, Glencore je zadržao 0,5%, a QIA 4,7% akcija u Rosneft-u. Tržišna kapitailzacija Rosneft-a iznosi oko 57 milijardi USD, a ova tranaskcija predstavlja jednu od najvećih kineskih investicija u Rusiju. Glencore i QIA su kupili 19,5% vlasništva u Rosneft-u u decembru prošle godine za 10,2 milijarde EUR, što je omogućilo Kremlju djelimično pokrivanje budžetskog deficita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *