Evropske berze u plusu, ECB zadržao kamatne stope nepromenjene

Dodajte komentar

Akcije na Wall Street-u mahom su oslabile na jučerašnjem trgovanju, predvođene padom akcija u sektoru telekomunikacija i finansijskom sektoru.

Pokazatelj Dow Jones spustio se 0,1% na 21.784,8 poena, a među vodećim gubitnicima bile su akcije Walt Disney-ja i General Electric-a. Akcije Disney-ja pale su 4,4% nakon što je izvršni direktor kompanije izjavio da će ove godine zabilježiti dobit po akciji na približno istom nivou kao i u 2016, dok su akcije General Electric-a oslabile 3,6% nakon što im je JPMorgan snizio rejting usljed slabije procjene rezultata. Bank of America, Citigroup i Goldman Sachs redom su zabilježili gubitke veće od 1%. Indeks S&P 500 neznatno je oslabio na 2.465 poena, dok je Nasdaq blago porastao na 6.397,9 poena.

Nafta tipa WTI je ostala skoro nepromijenjena na 49,2 USD po barelu dok je Brent dodao 0,6% na 54,5 USD po barelu.

Ključni berzanski indeksi u Evropi su okončali trgovački dan u pozitivnoj teritoriji. Njemački DAX je ojačao 0,7% na 12.296,6 poena, britanski FTSE je rastom od 0,6% dostigao skoro 7.397 poena, a francuski CAC je dodao 0,3% na 5.114,6 poena. Evropska centralna banka zadržala je na jučerašnjoj sednici ključne kamatne stope na rekordno niskom nivou i ostala pri masivnom programu kupovine obveznica.

ECB je kratkoročnu referentnu kamatu ostavio na nula procenata, a stopu na depozite na minus 0,4%, što su rekordno niski nivoi. Otkup obveznica u iznosu od 60 milijardi EUR mjesečno ECB će nastaviti do kraja godine, s mogućnošću da bude produžen ako inflacija bude niža u odnosu na ciljani nivo od 2%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *