Počelo je: Velika Britanija drastično smanjuje broj stranih radnika

Dodajte komentar

Britanska Vlada smanjiće godišnji broj migranata sa 250.000 na nekoliko desetina hiljada i uvesti ozbiljne restrikcije za strane radnike, piše “Gardijan”.

Dokument, koji je objavio list, potvrđuje da će Velika Britanija, odmah nakon “Bregzita”, uvesti stroga ograničenja za strane radnike i okončati slobodno kretanje radne snage.

Dokument britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, označen kao “izuzetno osjetljiv”, predlaže smanjenje broja niskokvalifikovanih radnika iz zemalja EU, tako što će im biti ponuđeno maksimalno dvije godine stanovanja u Velikoj Britaniji.

Za visokoobrazovane situacija je nešto povoljnija, pa se nudi dozvola za rad u periodu od tri do pet godina.

U dokumentu se opisuju novi model useljavanja i nova stroga ograničenja za doseljavanje porodica migranata.

Svi državljani zemalja EU moraće pri ulasku u Veliku Britaniju imati pasoše, a za one koji bi ostali više od nekoliko mjeseci predlaže se uvođenje privremenih biometrijskih dozvola za boravak.

Dokument pod nazivom “Sistem granica” moraće da potvrdi Vlada, a kritičari tvrde da će doći do velikog nezadovoljstva onih državljana EU koji će se osjećati kao građani drugog reda.

U Velikoj Britaniji živi 916.000 Poljaka, što je više od ukupnog broja Britanaca u svim državama EU.

“Doći će do ključnog pomaka u našoj politici – u tome kako će Vlada razmatrati ekonomske i društvene potrebe zemlje u pogledu migracija, ne ostavljajući ovu odluku isključivo u nadležnosti EU građana i njihovih poslodavaca”, piše u dokumentu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *