Građani Srbije za 6 mjeseci karticama potrošili milijardu eura

1 komentar

Građani Srbije su u prvih 6 mjeseci ove godine, plaćajući karticama, potrošili 143 milijarde dinara ili oko milijardu eura.

Kada se ovaj iznos podijeli sa brojem obavljenih transakcija od 80,6 miliona, dobije se podatak da je prosječni trošak iznosio 1.785 dinara po jednoj kupovini.

U Srbiji ima oko 3.5 miliona aktivnih debitnih i pola miliona kreditnih kartica.

Najnoviji podaci “Masterindeks” istraživanja o finansijskim navikama i potrebama, pokazuje da se debitne kartice najpopularnije sredstvo plaćanja u Srbiji, BIH, Bigarskoj i Hrvatskoj.

Podaci pokazuju da 65 odsto građana Srbije i Bugarske i 46 procenata stanovništva BIH debitnom karticom plaća prehrambene namirnice, dok 75 odsto Hrvata karticama kupuje odjeću.

Kada je riječ o kreditnim karticama, u Srbiji se kreditnim karticama najviše kupuju namještaj i kućni aparati, dok građani Hrvatske kreditne kartice koriste za kupovinu odjeće. U Bugarskoj se ovim karticama najčešće kupuje hrana i vrši online kupovina.

Za prvih 6 mjeseci ove godine, građani Srbije su sa bankomata podigli ukupno 326 milijardi dinara ili, u prosjeku, 8.270 dinara po transakciji.

Izvor: Novosti

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Zanimljivo je da uvijek u ovim istrazivanjima, bilo da ih sprovodi neka regionalna agencija ili evropska/svjetska, nedostaje statistika iz Crne Gore… Jel nema ko da im je pruzi ili ih crnogorsko trziste uopste ne zanima? Valjalo bi da se bankar.me ovim pozabavi, jer portal nije samo za prenosenje tudjih vijesti, vec i nesto treba sam ispitat…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *