Ilustracija

Nova kompanija ulazi u vjetropark na Možuri

Vlada Crne Gore, na jučerašnjoj sjednici, razmotrila je i usvojila Informaciju o realizaciji Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrana na lokalitetu Možura. Takođe, Vlada je dala saglasnost za prenošenje 90 odsto udjela u zavisnoj kompaniji “Možura Wind Park” doo sa trenutnog vlasnika, odnosno firme “Enemalta plc” na kompaniju “Malta Montenegro Wind Power JV Ltd”, pišu Dnevne novine.

Radovi

Kompanija “Enemalta plc”, kako se navodi u usvojenoj informaciji, izradila je glavni projekat i završila izgradnju više od 14 kilometara pristupnih puteva i platformi za vjetroturbine. “Dopremljena su 23 prstenasta temelja za vjetroturbine pomorskim putem iz Kine na gradilište, u dvije serije. Takođe, završeno je iskopavanje za 23 vjetroturbine i temelje, nivelisanje terena za platformu trafostanice, kao i iskopavanje jarka za kabal. Na gradilište su dopremljeni prestenasti temelji, privremeni putevi su povezani, a pribavljene su sve neophodne dozvole i odobrenja”, istaknuto je u usvojenoj Informaciji.

Zakup

Budući da je na pomenutoj lokaciji zemljište na kojem je planirana izgradnja 23 vjetroelektrane u državnoj svojini nije sprovođen postupak eksproprijacije.

“Cijena godišnjeg zakupa, u skladu sa ponudom investitora, iznosi ukupno 186.057 eura odnosno 0,37 € / m2 i plaća ga investitor u četiri jednake rate. Do sada je investitor redovno izmirivao obaveze po ovom osnovu, čime nije dovedeno u pitanje ostvarivanje prihoda države Crne Gore po osnovu ovog ugovora”, objašnjeno je u Informaciji.

Ugovorom, državno zemljište je dato u zakup na period od 20 godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage do 46 megavata (MW). Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti zagrantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 eura po megavatsatu.

Check Also

Munich Re: Globalna industrija osiguranja udvostručiće se u narednih 12 godina

Globalna industrija osiguranja porašće više od svjetske ekonomije 2018. i 2019., prema nedavnim prognozama Munich …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *