Istraga protiv Ubera zbog mogućeg podmićivanja

Dodajte komentar

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je preliminarnu istragu proitv američke tehnološke kompanije Uber zbog mogućeg podmićivanja, pri čemu su iz kompanije poručili da sarađuju s vlastima.

Preliminarna istraga posljednja je u nizu problema sa zakonima s kojima je suočena ta kompanija za posredovanje u uslugama prijevoza, u trenutku dok kompanija čeka da novoizabrani izvršni direktor preuzme stvari u svoje ruke.

Prema odabiru upravnog odbora Ubera bivši čelnik globalne online turističke kompanije Expedia Dara Khosrowshahi (48) novi je izvršni direktor kompanje , zamijenivši na tom mjestu Travisa Kalanicka, koji je uslijed pritiska dioničara podnio ostavku.

Portparol Ubera potvrdio je postojanje ‘preliminarne istrage’, o čemu je u utorak pisao Wall Street Journal, odnosno da je američko ministarstvo pravosuđa započelo istragu o tome jesu li menadžeri Ubera prekršili američke zakone protiv podmićivanja stranih funkcionera, konkretno Zakona o koruptivnim radnjama prema inostranstvu, kojim se nastoji spriječiti da određene kategorije osoba i subjekata isplaćuju novac stranim vladinim funkcionerima kako bi im ovi pomogli u dobijanju ili zadržavanju poslova.

Ostaje nejasno jesu li američke vlasti fokusirane na jednu ili više zemalja u kojima Uber posluje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *