Poreska uprava neće moći da se namiri od prodaje hotela Rivijera

Dodajte komentar

Poreski dug od, za sada, 10.200 eura hercegnovske kompanije Riviera menadžment i divelopment rezort (RMDR), u čijem sastavu se do skoro nalazio hotel “Rivijera” u Njivicama, Poreska uprava neće moći da naplati od novca koji je prošle sedmice uplaćen za prodaju tog hotela, saopšteno je iz PU. Predstavnici tog državnog organa objasnili su daje hipoteka nad imovinom hercegnovske kompanije uspostavljena prije nastanka neizmirene poreske obaveze.

Preuzimanje

“Imajući u vidu da je prodaju imovine poreskog obveznika, hercegnovske kompanije RMDR izvršio hipotekarni po-vjerilac Heta aset rezolušn, to će se priliv sredstava po osnovu kupoprodajnog ugovora sliti na račun hipotekarnog povjerioca, a ne na račun prethodnog vlasnika -hipotekarnog dužnika”, kazali su Pobjedi iz PU.

Hotel “Rivijera” u Njivicama prodat je, prije dvije sedmice, za 6,8 miliona eura kompaniji Montenegro hotels Kotor, čiji je vlasnik budvanski biznismen Branko Cupić. Kotorska kompanija je prošle sedmice na dva odvojena računa Crnogorske komercijalne banke uplatila novac i zvanično postala vlasnik hotela. Montenegro hotels nije preuzela nikakve dugove prethodnog vlasnika. Imovinu u Njivicama prodao je hipotekarni po-vjerilac Heta, kojoj je Hipo banka predala nevraćeni zajam vlasnika hotela kompanije RMDR, čiji je osnivač izraelska firma JT investments. Ukupan dug RMDR prema Heti je nešto više od 11,6 miliona eura.

“Imajući u vidu činjenicu da je hipoteka nad imovinom predmetnog poreskog obveznika uspostavljena prije nastanka neizmirene poreske obaveze, to Poreska uprava dug u iznosu od 10.200 eura, nastao do decembra prošle godine, ovim putem neće biti u mogućnosti da namiri od poreskog dužnika”, rekli su iz PU.

Radnici hotela, njih desetak, neće biti namireni iz sredstava od prodaje hotela. Radnici su tužili bivšeg izraelskog vlasnika zbog neizmirenih dugovanja prema njima u ukupnom iznosu od 25.000 eura. Ostali su bez plata i doprinosa od januara, kao i neisplaćenih poreza i doprinosa od oktobra prošle godine. Ročište po toj tužbi zakazano je za srijedu u Osnovnom sudu u Herceg Novom. Radnici su 6. marta dobili dopis o prestanku radnog odnosa koji je potpisao izvršni direktor Franc Jozef Šalev Hakohen u ime vlasnika Ričarda Portugeza.

Treba imati u vidu da se sudski spor između zaposlenih i prethodnog vlasnika vodi po osnovu neisplaćenih zarada. Po osnovu tih zarada još nije ni evidentirana poreska obaveza u PU, pa će dalje mjere poreskog organa po ovom pitanju zavisiti od konačnog ishoda sudskog spora poručili su iz PU.

Pitali ministra

Radnici su sredinom aprila tražili od Ministarstva turizma informacije o statusu tog preduzeća, radi rješavanja njihove situacije i isplate zaostalih potraživanja.

“Da li je pokrenut stečaj zbog dugovanja prema državi, opštini Herceg Novi ili dobavljačima? Da li je država, odnosno resorno ministarstvo, u komunikaciji sa vlasnikom hotela? Čemu možemo da se nadamo kad je u pitanju ostvarivanje naših zakonima predviđenih prava”, pitali su radnici ranije resornog ministra Pavla Radulovića.

Hotel je kao dio nekadašnjeg Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Boka prodat 2004. godine kompaniji JT investment limited Hong Kong, iza koje stoji izraelski kapital za 1,2 miliona eura, uz obavezu da investiraju dva miliona eura. Hotel je kapaciteta 180 soba sa preko 350 ležajeva kategorisanih sa tri plus zvjezdice i predstavlja jedan od najznačajnijih turističkih objekata u Herceg Novom. Dostizao je brojke od 20 do 30 hiljada noćenja godišnje i zapošljavao preko 100 stalnih i sezonskih radnika.

Hotelu je ove godine isključena voda, telefon i struja, a osiguranje radnici obezbjeđenja, napustili su svoja radna mjesta krajem marta zbog duga prema kompaniji, zbog čega su radnici poslednjih mjeseci u smjenama brinuli o imovini i čuvali hotel. Novi vlasnici su najavili da će nastojati da ponovo otvore hotel 1. aprila naredne godine.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *