Evropska tržišta u padu, euro na dvoipogodišnjem maksimumu

Dodajte komentar

Nakon odsustva zabrinutosti čelnika Evropske centralne banke, Marija Dragija, povodom jačanja eura prema dolaru, ova valuta zabilježila je novi dvoipogodišnji maksimalni nivo u odnosu na dolar, dok su evropske berze registrovale negativne korekcije.

Britanski FTSE oslabio je 0,1% na 7.401,5 poena, a u fokusu investitora bila je nova runda pregovora o Brexit-u. Njemački DAX na kraju sesije zabilježio je minus od 0,4% na 12.123,5 poena, dok je francuski CAC izgubio 0,5% vrijednosti i zatvorio trgovački dan na 5.079,7 poena.

Iako je u toku dana bio u zelenoj teritoriji, berzanski pokazatelj najvećih američkih kompanija Dow Jones trgovanje je završio nepromijenjen na 21.808,4 poena. S&P 500 je takođe oscilirao u toku sesije, a vrijednost ovog indeksa na zatvaranju je iznosila 2.444,2 poena. Skroman rast zabilježio je i Nasdaq, koji je uvećao vrijednost za 0,3% na 6.283 poena, a neizvjesnost povodom sposobnosti Trampove administracije da nastavi sa poreskim reformama najviše je brinula investitore.

Nakon zatvaranja rafinerija gasa u Teksasu usljed uragana, ovaj energent registrovao je rast od 1% na 2,9 USD po metru kubnom, dok je nafta imala oštar pad. Američki WTI skliznuo je 2,5% na 46,7 USD po barelu, dok je evropski Brent zabilježio gubitak od 0,8% na 52 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *