Independent: Bregzitom dominiraju interesi korporacija

Dodajte komentar

Britanski dnevnik “Indipendent” navodi da analiza aktivnosti lobista ukazuje na to da velike korporacije i finansijski sektor dominiraju razgovorima iza kulisa sa pregovoračima iz Londona i Brisela.

“Istovremeno manje firme, radničke grupe i nevladine organizacije su marginalizovane i Bregzit će biti vođen u skladu sa korporativnom pristrasnosti”, upozoravaju istraživači.

Izvještaj pokazuje kako je samo jedna investiciona banka obavila više sastanaka sa zvaničnicima britanskog Ministarstva za izlazak iz EU nego dva najveća radnička sindikata zajedno a koji predstavljaju više miliona radnika.

Razne grupacije koje su davale su novac u budžet Konzervativne partije pa čak i donacije samom ministru za Bregzit Dejvidu Dejvisu dobile su direktan pristup pregovaračkom timu Britanije.

U Briselu dominiraju poslovni interesi, pošto će se predstavnici tima EU za Bregzit radije sastati sa lobistima korporacija nego predstavnicima građanskog društva. Detalji novog izvještaja objavljeni su dan prije nego što će Dejvis otići u Brisel na razgovore sa glavnim pregovaračem EU o Bregzitu Mišelom Barnijeom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *