Neto dobit Uniqe u prvoj polovini godine 41,3 miliona

Dodajte komentar

Austrijska osiguravajuća kuća Uniqa zaključila je prvu polovinu godine s upola manjom neto dobiti zbog jednokratnih stavki povezanih sa stečajem italijanske banke koju su u međuvremenu prodali, a među dobrim rezultatima izdvaja se skok premija u inozemnom poslovanju.

Neto dobit potonula je u prvoj polovini godine 54 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kliznuvši na 41,3 miliona eura. Kako su saopštili iz kompanije, razlog tome leži u troškovima jednokratnih stavki, povezanih s posrnućem partnerske Veneto banke u Italiji.

U poslovnom izvješću za prvu polovinu ove godine navode da im je dobit prije oporezivanja na godišnjem nivou porasla 10 posto, na 95,5 miliona eura.

Zaračunate bruto premije porasle su 6,6 posto, potaknute 23-postotnim rastom u inostranom poslovanju. U matičnoj su Austriji gotovo stagnirale, zabilježivši rast manji od jedan posto.

U cijeloj godini očekuju rast zaračunatih bruto premija “za minimalno tri posto”. Napominju takođe da “uprkos šteti koju su u julu i avgustu prouzrokovale oluje” i dalje predviđaju blagi rast godišnje dobiti prije poreza.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *