Banjalučani osmislili aplikaciju koja uopzorava na potencijalnu opasnost

Dodajte komentar

U vremenu gotovo svakodnevnih terorističkih napada i stalnih prijetnji po bezbjednost, pojavila se aplikacija koja upozorava na potencijalne opasnosti.

Globalni sistem uzbunjivanja, zahvaljujući entuzijazmu i kreativnosti, osmislilo je i kreiralo dvoje Banjalučana, koji žive u Švajcarskoj.

Francuska – automobil u Marseju naletio na autobuska stajališta. Tajvan – potencijalna opasnost, očekuje se velika oluja. Kanada – očekuju se jake padavine…

Ping“- besplatna i svima dostupna mobilna aplikacija za upozorenja na potencijalne opasnosti.

Napravili su je Dražen i Ivana Žigić, sa adresom u Cirihu. Na ideju su došli nakon što su zbog terorističkog napada 2015. morali odgoditi put u Pariz.

Svjesni da ne postoji jedinstveno mjesto sa svim neophodnim informacijama, odlučili su ga sami kreirati.

– Naša ideja je da kroz tu socijalnu mrežu formiramo globalni sistem uzbunjivanja koji će raditi dvojako, privatno i javno. Privatno će omogućiti da formirate grupu vaših kontakata od povjerenja i onih koji su za hitne slučajeve i onda u slučaju da vam treba pomoć, možete da ih kontaktirate, objašnjava Dražen.

Zamisao je zapravo jako jednostavna, objašnjava Žigić – u momentu kada neko primijeti opasnost, jednim klikom može upozoriti sve one koji su u potencijalnoj blizini, a koji takođe imaju aplikaciju.

Uz vremenske nepogode i saobraćajne nesreće, aplikacija, tvrdi Dražen, može itekako biti korisna i u slučaju terorističkih napada.

Ipak, ona ne može spriječiti metak ili možda prepoznati potencijalnog teroristu i upozoriti nadležne, ali može obavijestiti sve one koji se kreću ka mjestu opasnosti i nesreće.

– Naša želja je da omogućimo da ljudi koji nisu direktno ugroženi ili koji nemaju mogućnost da pozovu u pomoć, imaju alat koji može da im pomogne u datim situacijama. Formiranje terorističkih organizacija širom Evrope samo povećava potrebu za nečim ovakvim, dodaje Dražen.

Za samo 15 dana koliko je aktivna, aplikacija već ima više od 20 hiljada korisnika, i sve je popularnija.

Zbog čestih napada i na dežurne službe, bolnice, vatrogasce i policiju, Žigić kaže da aplikaciju planiraju povezati i sa njima, ali i medijima.

– Mi imamo generalno dosta dobre reakcije širom svijeta, od Indije, preko BiH, Srbije, Francuske, Španije, čak je i u Španiji aplikacija sada u top 10-11 novih socijalnih aplikacija, naglašava tvorac aplikacije.

Projekat koji je još u začetku, u potpunosti je rezultat rada Dražena, njegove supruge Ivane i kolege Stefana Šerbedžije.

Sve što je rađeno do sada, sami su finansirali, a već zapošljavaju i prve radnike, 10 programera iz Ukrajine. U skladu sa idejom i planovi su veliki – omogućiti aplikaciju na svim platformama i na svim medijima, od sata do pametnog automobila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *