Adris ponovo bez dozvole za povećanje udjela u Savi Re

Dodajte komentar

Slovenački regulator tržišta osiguranja odbio je i drugi pokušaj hrvatske Adris grupe da poveća vlasnički udio u slovenačkoj osiguravajućoj kompaniji Sava Re, piše u sredu ljubljansko “Delo”, a poziva se na nezvanične izvore.

O zahtjevu Adris grupe da svoj sadašnji vlasnički udio od oko 20% poveća na otprilike 33%, tik ispod praga za preuzimanje, početkom sedmice je odlučivao stručni savjet Agencije za nadzor tržišta osiguranja (AZN), ali je odbio dati svoju saglasnost, piše list, te dodaje da razlozi za takvu odluku za sada nisu poznati.

Protiv jačanja Adrisa u vlasničkoj strukturi Save Re bili su u Slovenačkom državnom holdingu (SDH), koji upravlja portfeljem državne imovine, a za uskraćivanje saglasnosti glasali su i članovi regulatornog tijela koji su bliski stranci premijera Mira Cerara, navodi vodeći slovenački list. Riječ je o drugom pokušaju Adrisa da svoj vlasnički udio u Savi Re poveća na otprilike 33%. Lani je zahtjev za povećanje udjela predao zajedno s Croatia osiguranjem (CO), ali je i tada bio odbijen. Slovenačka država vlasnički portfelj u Savi Re ne smatra se strateškom nego “važnom” investicijom. To znači da vlasnički udio države u toj kompaniji ne smije pasti na manje od 25% i da nijedan drugi vlasnik ne može steći udio koji je veći od onoga koji pripada državi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *