Za gradnju autoputa do sada utrošeno 230,5 miliona eura

Dodajte komentar

Za gradnju autoputa, najvećeg infrastrukturnog projekta u istoriji Crne Gore, do sada je utrošeno 230,5 miliona eura.

U Ministarstvu saobraćaja smatraju da se stvaraju pretpostavke da izvođač radova, kineska kompanija CRBC punim kapacitetom izvodi radove na terenu duž čitave trase od 41 kilometra prioritetne dionice autoputa, s obzirom na to daje, kako su naveli, proces projektovanja glavnih radova gotovo završen.

“Izvođaču radova, kompaniji CRBC je do sada, u toku ove godine isplaćeno ukupno 59,3 miliona eura za projektovanje i izgradnju prioritetne dionice Smokovac Uvač Mateševo autoputa Bar Boljare”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva saobraćaja.

Iz tog resora ranije je saopšteno Pobjedi da su tokom 2015. godine izvođaču radova isplaćene dvije rate avansa od 161,9 miliona eura, a do kraja prošle budžetske godine još 9,3 miliona eura. U Ministarstvu očekuju da ove godine bude utrošeno kapitalnim budžetom planirana 194 miliona eura za izgradnju prioritetne dionice autoputa.

Završeno projektovanje

“Izvođač radova se plaća prema definisanoj metodologiji mjerenja elemenata za plaćanje i za obim stvarno izvedenih radova, a imajući u vidu da je proces projektovanja glavnih radova gotovo završen, stvaraju se pretpostavke da izvođač radova punim kapacitetom izvodi radove na terenu duž čitave trase od 41 kilometra, pa se može očekivati da će se postići realizacija budžeta projekta za 2017. godinu”, rekli su predstavnici Ministarstva saobraćaja. Prema njihovim riječima, vodi se računa o maksimalnoj zaštiti interesa države kao investitora.

“Uz puno poštovanje svih relevantnih propisa, standarda i ugovornih odredbi, došli smo do trenutka intenziviranja radova na terenu”, kazali su iz Ministarstva.

Vlada će, kako su naveli, insistirati da od partnera kineske kompanije CRBC dobije najveći stepen kvaliteta u radu.

“A sve sa ciljem obezbjeđenja dobijanja tehničkih rješenja i kvaliteta izrade koji su neophodni za potpunu dugotrajnu funkciju i kompletnost radova na ovom našem najvrednijem i najznačajnijem razvojnom projektu”, izjavili su predstavnici Ministarstva.

Oni podsjećaju da je za tempo i dinamiku realizacije radova odgovoran izvođač radova.

“Kako su radovi počeli 2015. godine, očekujemo da ćemo se prvim kilometrima autoputa voziti u 2019. godini, a ukoliko eventualno dođe do produženja roka za realizaciju projekta, to svakako ne znači da ćemo praviti bilo kakve kompromise sa kvalitetom, bezbjednošću i dugotrajnošću radova”, naglasili su predstavnici Ministarstva.

Predstavnici kompanije CRBC su Pobjedi prošle sedmice saopštili da će tuneli Klopot i Jabučki krš biti probijeni u potpunosti do sredine narednog mjeseca. To će biti prvi probijeni tuneli na prioritetnoj dionici autoputa.

800 metara trase

Predstavnici CRBC-a tvrde da se radovi u većem ili manjem obimu izvode na cijeloj trasi autoputa, izuzev na dijelu od izlaza tunela Mateševo do kraja dionice, u dužini od 800 metara.Ukupno je na gradnji autoputa angažovano 2.520 radnika. Od toga je kod podizvođača 584, a kod izvođača radova 1936 rekli su iz CRBC-a.

Oni su naveli da se radovi na važnijim objektima prioritetne dionice izvode zadovoljavajućom dinamikom.

“Na tunelima Vjeternik i Jabučki krš je počela izrada tunelske obloge. Na tunelima Kosman i Mala trava izvode se završne pripreme za početak betoniranja obloge, dok se radovi na mostu Jabuka, kod Kolašina, takođe odvijaju u skladu sa zadovoljavajućom dinamikom”, kazali su iz CRBC-a. Na jednom od najzahtjevnijih objekata na autoputu, mostu Moračica, kompanija CRBC radi stubove mosta.

Predstavnici CRBC-a očekuju da krajem oktobra počnu izgradnju rasponske konstrukcije mosta. Na mostu rade 372 radnika. Predstavnici kompanije CRBC upozorili su da su ektremno visoke temperature u Crnoj Gori u proteklom period imale negativan uticaj na izvođenje radova.

Pored otežanih uslova rada koji su uzrokovali manji učinak, naročito na mostovima, bio je izmijenjen i režim betoniranja u tunelima, što će imati određeni uticaj na planirani ritam izvođenja radova za pojedine sekvence naglasili su ranije predstavnici CRBC-a. Oni su naveli da očekuju dobijanje još dvije građevinske dozvole za prioritetnu dionicu autoputa.

(Opširnije u Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *