I u Njemačkoj posao dobijaju “preko veze”

Dodajte komentar

Mnogi njemački radnici dolaze na novi posao kroz lične kontakte. Gotovo trećina ostvaruje zaposlenje na ovaj način, koji se često naziva i vitamin B, pokazalo je istraživanje instituta IAB uređeno za Federalnu agenciju za tržište rada, a objavljeno u utorak. U malim kompanijama taj je udio čak 47 posto.

Internet berze za posao dovode kompanijama 21 posto novih zaposlenih. Jedanaest posto dolazi iz oglasa za posao na vlastitoj internet stranici, a deset posto putem ponuda za posao u novinama ili časopisima, kao i putem neželjenih prijava.

Udio društvenih medija u radnim angažmanima iznosi samo jedan posto, otkrilo je istraživanje provedeno među 11.500 tvrtki.

Prošle godine bilo je ukupno 3,65 miliona novih zaposlenih koji traže socijalno osiguranje. Od toga, 44 posto odnosi se na male poduzetnike s manje od 50 radnika. Te kompanije pronalaze novo osoblje uglavnom putem ličnih kontakata, a manje putem vlastite internet prisutnosti, online radnim ponudama ili putem društvenih medija.

Velike kompanije s najmanje 250 zaposlenih, s druge strane, dobijaju mnogo više inicijative od malih i srednjih preduzeća. U slučaju velikih preduzeća, svako peto zaposlenje se obavlja putem oglasa na vlastitoj početnoj stranici. Problemi sa potragom za osobljem obično su mali – često zbog nižih ulaznih plata i djelimično lošijih uslova rada nego kod srednjih i većih kompanija. Međutim, male kompanije nude novim zaposlenima češće stalni ugovor nego velike kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *