EK “dubinski” istražuje Bayerovo preuzimanje Monsanta

Dodajte komentar

Evropski antimonopolski regulatori otvorili su juče “dubinsku” istragu oko 56 milijardi USD vrijednog preuzimanja američkog Monsanta od strane njemačkog Bayera, koje bi moglo da stvori najvećeg svjetskog proizvođača pesticida i sjemena.

Bayer je prošle godine obznanio namjeru da preuzme Monsanto, dok je tek krajem juna zatražio odobrenje evropskih regulatora.

“Moramo da osiguramo efikasnu konkurenciju kako bi farmeri imali pristup inovativnim proizvodima, boljem kvalitetu, te mogli nabaviti proizvode po konkurentskim cijenama”, naveo je u saopštenju evropski regulator.

Aktuelno spajanje samo je jedno u seriji merdžera u agrohemijskom sektoru. U martu je odobren plan spajanja DuPont-a i Dow Chemical-a, uz izvjesne uslove koji podrazumijevaju i odvajanje kombinovane kompanije u tri dijela, da bi odmah potom bilo odobreno preuzimanje švajcarske Syngente od strane kineske kompanije ChemChina, koja je morala da proda veći dio evropskog biznisa. Sve ove transakcije bile su predmet “dubinskog” istraživanja od strane evropskog regulatora. Bayer je saopštio da će “konstruktivno sarađivati” sa Evropskom komisijom koja ima rok do 8. januara da odobri ovu transakciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *