Crnogorska plovidba konvertuje 3,45 miliona eura duga u akcije

Dodajte komentar

Akcionari Crnogorske plovidbe trebalo bi konačno na skupštini akcionara 22. septembra da donesu odluku o konverziji duga u akcijski kapital.

Vlada, koja je stopostotni vlasnik tog preduzeća, još krajem aprila donijela je zaključak kojim je naložila predstavnicima državnog kapitala u CG plovidbi da predlože skupštini akcionara donošenje odluke o konverziji izvršenih uplata od 1,36 miliona iz 2014. i 2015. godine, kao i uplate 2,09 miliona iz 2016. godine za treću ratu kredita kod Eksim banke. Vlada je u ovoj godini platila i četvrtu ratu od 2,8 miliona eura za CG plovidbu, koja je prije nekoliko godina uzela dva broda “21. maj” i “Kotor” za sumu od oko 45 miliona eura.

Ukupan iznos novca koji bi trebalo da se konvertuje u akcijski kapital iznosi 3,45 miliona eura.

Osim konverzije, akcionari bi trebalo da donesu odluku o promjeni djelatnosti kompanije. Na dnevnom redu je i emisiji akcija i povećanju kapitala. Dioničari bi trebalo da donesu i izmjene i dopune statuta.
Kompanija je formirana 2003. godine, a odluku o formiranju prethodno je usvojila
Vlada, zbog duge procedure prodaje dva broda Jugooceanije.

U floti kompanije sada se nalaze brodovi “Kotor” i “21. maj” koji su izgrađeni u šangajskom brodogradilištu.

Crnogorska plovidba je prošlu godinu zavrpšla sa minusom od 2,9 miliona. Ukupan gubitak preduzeća na kraju 2016. godine je iznosio 12,9 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *