Češka se polako pretvara u ekonomski raj

Dodajte komentar

Prema najnovijim podacima Eurostata, Češka ostvaruje istorijski dobre rezultate. Prema tim podacima Češka je zabilježila najveći rast BDP-a od svoje samostalnosti, čak 2,3% u zadnjem ovogodišnjem kvartalu, a još je zanimljiviji podatak da je u Češkoj broj nezaposlenih najmanji u Evropi. Bez posla je u toj zemlji samo 2,9 posto stanovništva što je manje nego u Njemačkoj. Objavljenim podacima vlada u Pragu može biti više nego zadovoljna posebno kada se uzme u obzir da su svi relevantni analitičari predviđali ekonomski rast od skromnih 0,8 posto.

Kako piše Večernji list, iako ovi rezultati nekoga možda i iznenađuju, češki ekonomski model posljednjih nekoliko godina, tačnije od 2013. godine, kada je ta država izašla iz recesije, bilježi kontinuirani rast i to prije svega zahvaljujući strategiji privlačenja stranih investicija, jačanju proizvodnje, izvoza, ali i potrošnje građana. Posebnu ulogu na tom putu oporavka i rasta češke ekonomije odigrala je centralna banka koja je u trenucima krize oslabila lokalnu valutu i time podstakla rast izvoza i domaće potrošnje.

Uz to češka vlada stvorila je idealnu klimu za investitore, ponajviše one iz automobilske industrije pa je tako ove godine proizveden i rekordan broj automobila u Češkoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *