IKEA u Srbiji gasi hiljade prodavnica koje su prodavale njene proizvode

Dodajte komentar

Otvaranjem prve robne kuće u Bubanj potoku propašće hiljade srpskih preprodavaca koje su nudili švedski namještaj.

Godinama su nudili švedsku robu, koristeći popularnost IKEA-e prodavali su njihove proizvode koje su nabavljali najčešće u Mađarskoj.

Zarađivali su najmanje 20 posto, iako su im proizvodi često bili i do 30 posto skuplji nego u Budimpešti. Dolazak švedskog proizvođača namještaja u Srbiju i otvaranje prve robne kuće ozbiljno su ugrozili posao nekoliko hiljada takvih prodavnica diljem Srbije. Sada su prisiljeni da promijene ponudu ili okončaju posao, pišu Večernje novosti. Otkad je IKEA počela s radom u Bubanj potoku kod Beograd preprodavcima njihove robe posao se više ne isplati jer cijenama ne mogu biti konkretni švedskom proizvođaču.

U jednoj od beogradskih prodavnica gdje se prodaje roba iz IKEA-e nisu sigurni da će to smjeti i dalje da rade. Koliko je trgovanje švedskim namještajem bilo isplativo pokazuje i to da su se proteklih godina otvarale brojne prodavnice s ponudom iz IKEA-e, a na internetu i društvenim mrežama njihova roba je bila jedna od najtraženijih. “Kada kupujem u robnoj kući u Budimpešti, tražim da mi se ovjeri račun zbog povrata poreza na dodanu vrijednost”, kaže jedan od trgovaca.

Da bi dobio porez nazad mora kupiti robu vrijednu najmanje 170 eura. “Račun ovjeravam i na carini, da bi na graničnom prelazu u agenciji koja se bavi povratom PDV-a mogao vratiti novac od tog poreza. PDV u Mađarskoj iznosi 27 posto, ali agencija uzima procenat, pa se taj povrat smanjuje. Ako se vratim u IKEA-inu prodavnicu s tim računom i potvrdama mogu dobiti svih 27 posto”, kaže trgovac. Računica pokazuje da jedan stočić za dnevnu sobu od 100 eura u Budimpešti dok dođe do Srbije poskupi na 120 eura.

Trgovac zaradi više od 20 eura na tom stolu jer mu se od poreza vrati 27 posto, u ovom slučaju 27 eura, pa je njegova ukupna zarada 47 eura. Od toga treba odbiti troškove prevoza i česta podmićivanja carinika da progledaju “kroz prste”, objašnjavaju Večernje novosti.

Otvaranjem robne kuće IKEA je postigla razliku u cijenama istih proizvoda. Tako se, na primjer, stočić za kavu u Bubanj potoku može kupiti za 2499 dinara. Isti stočić u prodavnici s IKEA-inom robom stoji najmanje 2800 dinara. Takođe, radna lampa je 600 dinara jeftinija u IKEA-i nego u malim prodavnicama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *