Knežević: Iza napada stoji biznismen iz Azerbejdžana

Dodajte komentar

Iza pritiska na mene i tužbe firme Kaspia Property Holdings Limited, koja je registrovana u UAE, protiv Atlas banke, kriju se pokušaji vlasnika poslovne grupacije iz Azerbejdžana da mimo pravila ostvari svoje ciljeve nakon što su odustali od investiranja koje smo dogovorili, izjavio je predsjednik Atlas grupe dr Duško Knežević.

Knežević je, povodom navoda “Kaspia Property Holdings Limited” da je on izigrao dogovor, odlučio da otkrije pozadinu posla.

“Trudio sam se da zanemarim vijesti o suđenjima pred Privrednim sudom u Podgorici i izjave advokata suprotne strane o tome šta sam navodno uradio a šta nisam, i kako je Atlas banka Podgorica postupila a kako nije, a navodno je trebalo da postupi. Da sam ja potpuno rasterećen vidi se po tome što smo na sudu predložili niz dokaznih radnji i vještačenja, koje druga strana nije htjela da prihvati. Ipak sud je neke od njih prihvatio, a o drugima će odlučivati u daljem postupku”, rekao je Knežević “Vijestima”.

Privredni sud je u novembru 2016. godine odbio kao neosnovan tužbeni zahtjev arapske firme Kaspia Property Holdings koja je tražila da joj Atlas banka isplati 12,5 miliona eura za koliko su tvrdili da su garantovali za kredit koji su dali Kneževiću. Apelacioni sud je nedavno poništio presudu i spor vratio na početak a ročište je zakazano za 25. avgust.Knežević tvrdi da je ranije dogovorio niz investicionih poduhvata sa uticajnom poslovnom grupacijom iz Azerbejdžana, koji je obuhvatao više faza i da je ta investicija uključivala i podršku Atlas Grupi u regulisanju poslovnih odnosa sa stranim bankama.

“Banke su kao sredstvo obezbjeđenja za kredite odobrene članicama Atlas grupe, radi prethodnih investivcija u Crnoj Gori, imale hipoteke na nepokretnostima iz portfelja Atlas grupe. Cilj je bio da se ove nepokretnosti oslobode “tereta” za dalje investicione projekte. Poslovna grupacija iz Azerbejdžana dio svojih aktivnosti je željela da sprovede preko privrednog društva, osnovanog za specijalne namijene investiranja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, čiji je naziv “Kaspia Property Holdings Limited”, a u kojoj su krajnji vlasnici sinovi vlasnika poslovne grupacije iz Azerbejdžana. Kako je bilo javno lco se i o čemu dogovorio tako se počelo i sa realizacijom posla. Međutim, zbog nekih razloga koji su možda povezani sa problemima koje ima partner iz Azerbejdžana, on se predomislio i nije došlo do realizacije već zaključenih pravnih poslova”, kaže Knežević. Predsjednik Atlas grupe napominje da se drži dogovora jer je ugovorom predviđeno da o svim eventualnim sporoviW ma odlučuje Arbitražni sud u Londonu (LCIA).

“I pored velikog broja inicijativa sa moje strane, poslovna grupacija iz Azerbejdžana i njen vlasnik nijesu pokazali želju i namjeru, da u duhu dobrih poslovnih običaja, razgovaramo o mogućoj izmjeni dogovora. Ukazivao sam i da, ako misli da je došlo do kršenja bilo kakvih preuzetih obaveza sa moje strane, a do istih nije došlo, može da pokrene dogovoreni postupak rješavanja sporova, pokretanjem arbitražnog postupka na način što bi podnio tužbu arbitražnom sudu u Londonu. Kada neko vjeruje da je u pravu u nekom poslovnom sporu on ili pregovara kako bi postigao rješenje koje smatra prihvatljivim, ili pokrene spor. Ali ne i poslovna grupacija iz Azerbejdžana i njen vlasnik”, navao je Knežević.Prema njegovim riječima, oni se, svjesni da su strana koja se ne ponaša u skladu sa dobrim poslovnim običajima, služe svakom vrstom pritisaka i izbjegavaju da sjednu pregovarački sto.

“Umjesto toga šalju groteskna pisma na razne adrese opterećujući ljude koji sa našim poslovnim sporom nemaju ništa, lobiraju na način koji nije put za rješenje spornih pitanja i vrše svaku vrstu pritiska”, kazao je Knežević navodeći da nije u skladu sa dobrom poslovnom praksom da iznosi detalje kome su slata pisma, kao ni ime vlasnika “Kaspia Property Holdings Limited”.

“Koliko je sve to groteskno vidi se po tome što njihov advokat tvrdi, sasvim ozbiljno, da je meni neko dao u gotovom 12,5 miliona eura. Razumije se, ne smije ni da pomisli da napiše ime stvarnih vlasnika. Ali neće da obavijesti ni nadležni sud ni javnost kada i gdje je ovlašćeni predstavnik Kaspia Property Holdings Limited ‘predao’ meni taj novac, niti pokazuje namjeru da pokaže tu potvrdu u kojoj je to konstatovano, a koju će ‘jednog dana’ pokazati. Ovo kako zbog tog nevjerovatnog iznenađenja ja ne bih mogao da se kao svjedok ‘branim’ unaprijed, ali advokat i njegov klijent ipak želi da to saznam unaprijed, pa da tobože prilagodim svoju izjavu. Smiješno”, ocjenjuje Knežević. On smatra da to ne priliči ozbiljnim poslovnim ljudima, posebno ne pravnim zastupnicima Kaspia Property Holdings Limited koji bi trebalo da djeluju u najboljem interesu klijenta.

“Oni, vjerovatno bez znanja svog klijenta, plasiraju ovakave ‘tvdnje’ lišene svakog logičkog i činjeničnog utemeljenja. Razumio sam, a nije prvi put, poruku advokata mojih partnera iz Azerbejdžana da moram prihvatiti njihov stav, više želju, da zaključeni poslovni odnosi više ne egzistiraju i da zaboravim na iste, ili da se čuvam sa raznih strana zbog onoga što o meni njegov klijent može iznijeti i šta može učiniti. Pa i raznih neobičnih ‘potvrda’ ili čega sve ne, što je lišeno bilo kakve logike, što možda u nekim državama ima ‘pravnu snagu’, ali ne i tamo gdje sudske odluke mogu biti donesene samo na nesporno utvrđenim činjenicama”, kaže Knežević. On dodaje da je razočaran nivoom i pristupom advokata svojih poslovnih partnera.

“Zar je moguće da lica bogatog životnog i profesionalnog iskustva zasnivaju cijelu kampanju protiv mene na potpunoj besmislici da mi je nekakav novac predavan u gotovini, i to u Azerbejdžanu od strane ovlašćenih predstavnika Kaspia Property Holdings Limited i da ja, navodno, nisam vratio taj novac. To i nije prva slična poruka koju sam dobio u vezi sa ovim problemom. Podrazumijeva se da to ne ostavlja bilo kakav utisak na mene”, kazao je Knežević.

(Cijeli tekst u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *