Kinezi povećavaju broj radnika na autoputu: Ubrzaće radove da bi ispunili rok

1 komentar

Kineska kompanija CRBC planira da uskoro poveća broj inženjera i radnika na terenu da bi ubrzala radove i ispoštovala rokove u gradnjidionice autoputa Smokovac – Mateševo, uz isti nivo kvaliteta i poštovanje najviših bezbjednosnih i ekoloških standarda.

To je najavio glavni inženjer kompanije CRBC, Vlatko Ćipranić u intervjuu časopisu “Pogled” Inženjerske komore.

Na pitanje da li sada kada je prošlo više od dvije godine od planirane četiri za gradnju dionice autoputa, može očekivati da on bude završen u roku u maju 2019. godine, Ćipranić je kazao da su postignuti rezultati ohrabrujući i da je realno očekivati da će dionica biti završena u roku.

“Kompanija CRBC planira da uskoro poveća broj inženjera i radnika na terenu, kako bismo ispoštovali rokove, pri tom isporučujući isti nivo kvaliteta i uz poštovanje najviših bezbjednosnih i ekoloških standarda. Apsolutno smo posvećeni tome da izgradimo kvalitetan autoput, u skladu sa definisanim rokovima”, kazao je Ćipranić.

Povećanje radnika biće sa 2,1 hiljada, koliko je bilo do prije mjesec dana na 3,5 hiljada.

Izgradnja ove dionice zvanično je počela u maju 2015. godine sa rokom završetka od četiri godine, ali su u prvoj godini radovi značajno kasnili zbog problema u izradi projekta.

“U ovom trenutku završena je oko trećina iskopnih radova na tunelima, prokopavanjem preko 10 kilometara. Slikovito, do sada su prokopane dvije dužine tunela Sozina”, rekao je Ćipranić.

Država Crna Gora dosad je platila oko 216 miliona eura za prioritetnu dionicu autoputa od 41 kilometra, koja ukupno košta oko milijardu eura sa kamatama.

“Do sada je kompaniji CRBC kao izvođaču radova od datuma početka radova, uključujući dvije rate avansa, isplaćeno ukupno 216,2 miliona eura. Od tog iznosa, u 2017. godini isplaćeno je 45 miliona eura. Od ukupno isplaćenog iznosa 32,4 miliona eura je iz budžeta Crne Gore, a 183,8miliona eura je iz preferencijalnih kreditnih sredstava kineske EXIM banke”, kazao je Ćipranić za “Pogled”.

Foto: Pogled

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *