Euro blago oslabio, no i dalje najveći dobitnik u 2017.

Dodajte komentar

Na svjetskim valutnim tržištima euro je u ponedjeljak oslabio jer se ulagači pitaju nije li njegov dvocifren rast u ovoj godini u odnosu na američku valutu pretjeran.

Kurs eura skliznuo je jutros 0,17 posto, na 1,1740 dolara, nakon što je proše nedjelje oslabio 0,5 posto.

No, euro je i dalje na dobitku od početka godine više od 11 posto, po čemu je najveći dobitnik među valutama grupe G10 najvećih svjetskih ekonomija.

“S obzirom da se ove nedjelje ne očekuju spektakularne najave predsjednika Evropske centralne banke (ECB) Marija Draghija, nema nekih razloga za dalji rast kursa eura”, kaže Viraj Patel, valutni strateg u banci ING.

Krajem ove nedjelje u Jackson Holeu u SAD-u održava se Fedova godišnja konferencija centralnih bankara koju ulagači i analitičari s pažnjom prate. No, prema najavama iz ECB-a, Mario Draghi neće poslati nikakve nove poruke, nakon što je nedavno poručio da bi se monetarni podsticaji u eurozoni uskoro mogli početi smanjivati.

U takvim je okolnostima dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros blago ojačao, na 93,56 bodova ali ne uspijeva znatnije ojačati jer je i dalje pod pritiskom političkih problema predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Zbog tih problema, sve je manje vjerojatno da će Trump ispuniti svoja izborna obećanja o ekonomskim podsticajima u vidu poreskog rasterećenja i povećanja državne potrošnje na infrastrukturu.

A ako izostanu podsticaji bržem rastu ekonomije i potrošnje, malo je vjerovatno da će porasti inflacija.

To, pak, znači da američka centralna banka nema razloga da bi žurila s povećanjem ključnih kamatnih stopa, pa nema razloga ni za značajnije jačanje dolara. U odnosu na japansku valutu, kurs dolara stabilno se jutros kreće oko 109,20 jena, nedaleko najnižeg nivoa u četiri mjeseca od 108,60 jena, na koju je skliznuo u petak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *