EU tržišta – otvaranje: Berze slabe na početku nedjelje

Dodajte komentar

Na eeropskim berzama u ponedjeljak ujutro se trguje oprezno, a indeksi su blago pali, uprkos rastu cijena dionica u rudarskom sektoru i vijestima o preuzimanjima.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,2 posto, nakon prošlotjednog rasta.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 0,10 posto, na 7.316 bodova, dok je pariški CAC oslabio 0,40 posto, na 5.093 boda, a frankfurtski DAX 0,35 posto, na 12.124 boda.

Na tržištima vlada oprez jer nema jasnih smjernica s Wall Streeta, gdje su prošle nedjelje indeksi pali više od 0,6 posto zbog političkih problema predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Zbog nesklonosti ulagača riziku, najviše su jutros pod pritiskom dionice u bankarskom sektoru.

S druge strane, cijene dionica u rudarskom sektoru porasle su 1 posto, što se zahvaljuje rastu cijena metala zbog jačanja kineske potražnje,

Podršku tržištima pružaju i vijesti o preuzimanjima i spajanjima.

Tako je cijena dionice Maerska porasla 5 posto nakon što je objavljeno da je ta brodarska kompanija prodala svoje naftno poslovanje francuskom Totalu za 7,45 milijardi dolara.

Dionica Fiat Chryslera poskupila je, pak, 3,5 posto jer je kineski proizvođač automobila Great Wall predložio sastanak poslovodstava s ciljem kupnje dijela ili cijele te italijansko američke grupe.

I na azijskim se berzama jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na petak.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,4 posto, na 19.393 boda, najniži nivo u tri i po mjeseca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *