Pregled štampe za 19. avgust: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Za 6 mjeseci gubitak oko 600 hiljada eura

Željeznička infrastruktura za šest mjeseci ove godine izgubila je 632 hiljade eura. Gubitak je oko 45 odsto bio manji u odnosu na isti period prošle godine. Prema izvještaju o poslovanju ŽICG objavljenom na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi su tokom prvog polugodišta povećani sa 6,29 miliona na 6,85 miliona, a rashodi sa 7,37 miliona na 7,53 miliona eura. Akumulirani gubitak preduzeća u većinskom vlasništvu države iznosi 30.961.395 eura.

Prodato 6.000 obveznica Hipotekarne banke

Na sekundarnom tržištu Montenegroberze prodato je juče, u dvije transakcije, šest hiljada obveznica Hipotekarne banke za 594 hiljade eura. Na berzi se ukupno trgovalo za 597,3 hiljade eura. Dionice Jugopetrola su ojačale 0,45 odsto na 11,45 eura, OIF Trend 4,74 odsto na 4,86 centi, a MIG-a čak 18,75 odsto na 9,5 centi.

Šarićev kum je kupio Mediteran

Proslavljeni košarkaš Nikola Peković kupio je luksuzni hotel Mediteran u Bečićima vlasništvo kompanije Maestralturs, budvanskog biznismena Blaža Dedića.

Dnevne novine

Popunjenost 100 odsto

U hotelima Hotelske grupe Budvanska rivijera u petak je boravilo 3.600 gostiju, što predstavlja stoprocentnu popunjenost, saopšteno je iz te kompanije. Do sada je, kako su kazali, u njihovim hotelima ostvareno 320.000 noćenja, što je povećanje od 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Garsonjera u Baru kao trosoban stan u Nikšiću

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu iznosila je 1.100 eura i veća je pet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuju podaci Monstata. Kao i prethodnih godina, najjeftiniji stanovi u novogradnji mogu se kupiti na sjeveru, gdje su cijene za metar kvadratni i do tri puta jeftinije u odnosu na primorje.

EPCG: Drugi blok TE ne mora na popravni

Postojeće stanje elektroenergetskog sektora nedvosmisleno može razvijati kroz ekonomsko-ekološku opravdanu upotrebu uglja i proizvodnju električne energije u pljevaljskom području, saopštili su u Elektroprivredi Crne Gore, reagujući na navode pojedinih NVO povodom projekta izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja i najavljenih direktiva EU.

Pobjeda

Izdavanje apartmana prijavila 572 Ulcinjanina

Ukupna naplata prihoda tokom juna i jula iznosila je 164,28 miliona eura, što je deset miliona eura više nego lani u istom period, a 5,5 miliona eura iznad plana, saopšteno je iz Poreske uprave.

Iduće godine povezuju kabl na domaći prenosni sistem

Dinamika izvođenja radova koji će obezbijediti povezivanje energetskog podmorskog kabla na prenosnu mrežu Crne Gore, a za koju je zadužen Crnogorski elektroprenosni sistem, u saglasnosti je sa dinamikom radova na dijelu projekta koji realizuje italijanska kompanija Terna, naveo je izvršni direktor CGES-a Ivan Bulatović.

Platni promet 2,6 milijardi

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 19 radnih dana u julu iznosila je 2,64 milijarde eura, oko 3,5 odsto više nego u junu, pokazuju podaci Centralne banke. Od toga je 44,7 odsto realizovano u platnom sistemu CBCG (RTGS i DNS sistemu), a ostatak u internom, čiji su nosioci poslovne banke.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *