Ponovo sude Atlas banci jer Knežević nije vratio 12,5 miliona

Dodajte komentar
Atlas banka u Podgorici

Apelacioni sud poništio je presudu sudije Privrednog suda Zorana Ašanina koji je u drugoj polovini novembra 2016. godine, kao neosnovan, odbio tužbeni zahtjev arapske firme Kaspia Property Holdings koja je tražila da joj Atlas banka isplati 12,5 miliona eura jer joj ta institucija toliki iznos nije isplatila nakon aktiviranja navodne bankarske garancije u julu 2015. godine.

Advokat Kaspia Property Holdings Zoran Milić potvrdio je juče Vijestima da je početak nove rasprave u Privrednom sudu zakazan za 25. septembar.

Apelacioni sud, kao viša sudska instanca, kako je objasnio Milić, ukidnim rješenjem je utvrdio da prvostepeni sud tokom postupka nije sproveo sve dokaze, kao i da se u presudi pozvao na odredbe međunarodnog prava koje regulišu pitanje bankarskih garancija, a ne crnogorskog prava koje je bilo ugovoreno u ovom slučaju.

Sudija Ašanin je u prvoj presudi utvrdio da “predmetna bankarska garancija ne sadrži sve bitne elemente predviđene jednoobraznim pravilima Međunarodne trgovinske komore URDG 758, pa se ista ne može smatrati valjanom bankarskom garancijom na osnovu koje bi sud usvojio tužbeni zahtjev tužioca”.

Predsjedavajući Atlas grupe Duško Knežević, kao fizičko lice, nije vratio 12,5 miliona eura Kaspia Property Holdings, a sporna bankarska garancija (br AB2005/15) izdata je upravo u njegovu korist, da će arapskoj firmi registrovanoj u Dubaiju vratiti dug.

Milić je tokom prvostepenog postupka izjavio “da postoji priznanica da je Kneževiću 14. januara 2014. isplaćeno iz jedne poslovne banke 12,5 miliona eura, kao i deklaracija koju je Knežević potpisao prilikom izlaska iz Azerbe jđžana sa tim novcem, ali je zadržao pravo da taj dokaz priloži sudu naknadno nakon saslušanja Kneževića.

Privredni sud, međutim, nije dozvolio saslušanje Kneževića i drugih odgovornih lica iz ove banke pa taj dokaz u prvostepenom postupku nije ni izveden.

Prema spisima predmeta, spornu bankarsku garanciju je 20. maja 2015. potpisao bivši izvršni direktor te banke Đorđe Đurđić. Iz Atlas banke više puta tokom suđenja su saopštili da nije izdata garancija već njen nacrt što je neobavezujući pravni akt.

Đurđić je prošle godine napustio Atlas banku, ali i Atlas grupu u kojoj je godinama bio na nekoliko visokih pozicija.

Revizor nije mogao da procijeni vrijednost spora i njegov uticaj

U napomeni revizorskog izvještaja o poslovanju Atlas banke koji je sačinila kuća BDO navodi se da na osnovu procjene advokata banke o ishodu spora, banka nije obračunala i evidentirala rezervisanja po ovom osnovu u finansijskim iskazima za 2016. godine.
U ovom trenutku nije moguće procijeniti ishod ovog postupka, kao ni dužinu trajanja istog i uticaja na poslovanje banke, ali rukovodstvo banke vjeruje da pomenuto pitanje neće imati uticaja na poslovanje banke, navodi se u revizorskom izvještaju.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *