Najbogatiji čovjek u Africi ulaže između 20 i 50 milijardi dolara u SAD i Evropu

Dodajte komentar

Najbogatiji čovjek u Africi Aliko Dangote planira da uloži između 20 i 50 milijardi dolara u SAD i Evropu do 2025. godine.

On planira da uloži u različite industrije, uključujući obnovljive izvore energije i petrohemiju.

Ovaj 60-godišnji nigerijski tajkun u industriji cementa namjerava da uđe sa prvim ulaganjima na ove prostore 2020. godine, nakon što završi poljoprivredne projekte u vrijednosti pet milijardi dolara i rafineriju nafte vrijednu 11 milijardi dolara u svojoj domovini, rekao je on u intervjuu za “Blumberg markets magazin”.

“Počev od 2020. godine, 60 odsto naših budućih investicija će biti van Afrike, tako da uspostavimo ravnotežu”, rekao je Dangote, čije se bogatstvo procjenjuje na 11,6 milijardi dolara prema “Blumbergovom” indeksu milijardera.

Glavne investicije Dangote grupe biće u SAD i Evropi, kaže on. “Mislim da su obnovljivi izvori energije put za napredovanje i budućnost. Razmatramo takođe i petrohemiju, ali možemo da investiramo i u druge kompanije”, dodao je.

Dangote je u posljednjih pet godina ubrzano proširio poslovanje, kako geografski, tako i u nove industrije. Kompanija Dangote Cement, koja čini skoro 80 posto njegovog bogatstva, posluje u devet afričkih zemalja pored Nigerije.

On je 2015. godine počeo izgradnju rafinerije kapaciteta 650.000 barela dnevno blizu Lagosa, nigerijskog glavnog trgovačkog centra, a takođe sa američkim privatnim akcionarskim kompanijama Karllajl grupom i Blekstoun grupom gradi gasovod koji se proteže od nigerijskog naftnog regiona do Lagosa.

Dangote je u julu izjavio da će u naredne tri godine investirati 4,6 milijardi dolara u proizvodnju šećera, pirinča i mleka i mliječnih proizvoda.

Akcije Dangote Cementa su oslabile juče za 4,9 odsto na 214 naira u Lagosu, smanjivši ukupan rast u ovoj godini od 23 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *