Ericsson bi mogao da otpusti čak 25.000 radnika

Dodajte komentar

Švedski proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson mogao bi otpustiti oko 25.000 radnika izvan matične Švedske u sklopu programa štednje, izvijestio je u četvrtak švedski dnevnik Svenska Dagbladet, pozivajući se na anonimne izvore iz kompanije.

Iz švedske su kompanije u julu najavili da će ubrzati sprovođenje mjera štednje kako bi do sredine iduće godine ostvarili zacrtani cilj i udvostručili prošlogodišnju temeljnu operativnu maržu od šest posto. Dodali su i da u istom roku namjeravaju da smanje troškove za najmanje 10 milijardi kruna (1,2 milijarde dolara) godišnje..

U Ericssonu su najavili da će uštede sprovesti prvenstveno u sektoru usluga i u stavci zajedničkih troškova, dok će odjeljenje istraživanja i razvitka ostati uglavnom pošteđeno.

Kompanija se suočava sa sve žešćom konkurencijom, uključujući kineski Huawei i finsku Nokiju, kao i sa slabljenjem potražnje na tržištima u nastajanju te padom potrošnje telekomunikacijskih operatera s obzirom na to da će mreže nove generacije ući u široku primjenu tek za nekoliko godina.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *