Direktori velikih kompanija napuštaju Trampa

Dodajte komentar

Američki predsjednik Donald Tramp ukinuo je dva svoja poslovna savjeta s predstavnicima velikih kompanija, pošto su direktori američkih korporacija sami odlučili da se povuku posle njegovih spornih izjava o neredima u Virdžiniji.

Odluka uticajnih korporacija da se distanciraju od predsjednika koji se hvali svojim umjećem da privlači milijardere i korporativne džinove u Ovalni kabinet Bijele kuće, šokantan je udarac za Trampa, navodi agencija Asošiejted pres.

Članovi Foruma za strategiju i politiku, u kojem su bili direktori Dženeral elektrika (General Electric), Volmarta (Wal-Mart), Dženeral motorsa (General Motors), Boinga (Boeing), Aj-Bi-Ema (IBM) i Džej-Pi Morgan Čejsa (JPMorgan Chase), održali su juče telefonski sastanak na kojem su odlučili da ukinu to tijelo posle Trampove izjave da su obije strane krive za nasilje u Virdžiniji, kao i da nema velike razlike između bijelih suprematista i njihovih protivnika koji su protestovali zbog skupa ekstremnih desničara.

Direktori korporacija, pod pritiskom javnosti što su u predsjednikovom savjetodavnom tijelu, telefonom su obavijestili Bijelu kuću o svojoj odluci o raspuštanju tog tijela, posle čega je Tramp na Tviteru objavio da gasi dva savjeta.

„Umjesto da stavljam pod pritisak poslovne ljude iz Savjeta za proizvodnju i Foruma za strategiju i politiku, oba ukidam. Hvala vam svima!“, naveo je Tramp.

Članovi Savjeta za američku proizvodnju prvi su reagovali posle prve Trampove sporne izjave o krivice obije strane za subotnje nerede u Šarlotsvilu. Direktor farmaceutske kompanije Merk, Afro-Amerikanac Kenet Frejžer, prvi je dao ostavku, na šta je Tramp burno reagovao na Tviteru navodeći da je „Merk lider u sve većim cijenama lijekova, dok istovremeno iznosi radna mjesta iz SAD“.

Kada su posle toga ostavke podnijeli direktor Intela Brajan Krzanič i direktor proizvođača sportske opreme Ander armor (Under Armour) Kevin Plank, Tramp je opet na Tviteru reagovao: „Za svakog direktora koji ispadne iz Saveta za proizvodnju, imam mnoge da zauzmu njihova mjesta“.

Tramp je u ponedjeljak dao izjavu u kojoj osuđuje rasiste, bijele suprematiste, pristalice Kju-kluks-klana i neonaciste koji su organizovali skup u Šarlotsvilu na kojem je u nasilju poginula jedan žena, ali je sljedećeg dana na konferenciji za novinare o infrastrukturi skrenuo s teme i poistovetio ekstremne desničare i protivdemonstrante.

Direktori velikih korporacija, koji su po inauguraciji prihvatili predsjednikov poziv da sarađuju u nadi da će biti smanjeni propisi i porezi, sada su bili u opasnosti da otuđe svoje zaposlene ali i potrošače zbog Trampovog poistovjećivanja bijelih suprematista i rasista s njihovim protivnicima.

„Uloga lidera, u poslu ili u vladi, jeste da okuplja ljude, ne da ih razdvaja“, rekao je direktor Džej-Pi Morgan Čejsa Džejmi Dajmon, koji je i predsjednik udruženja direktora koje je pokrenulo višemilionsku kampanju za podršku Trampovim pozivima za smanjenje poreza.

Direktor Dženeral elektrika Džefri Imelt je rekao da su predsjednikove izjave „duboko uznemirujuće“ i da njihov ton otežava mjere za povećanje privrednog rasta.

Kompanije su pod pritiskom javnosti da se odreknu predsjednika i povuku iz savjetodavnih tijele Bijele kuće, mada se mogu suočiti i s bojkotom Trampovih pristalica. Samo ako međusobno sarađuju mogu da izbjegnu oštre kritike javnosti, ali i predsjednika, koji je poznat po izlivima besa prema kompanijama koje ne žele da sarađuju s njim, navodi AP.

Mnoge korporacije su posle prve sporne Trampove izjave odlučile da ostanu uz njega, ali je posle njegove druge sporne izjave u utorak, podrška dovedena u pitanje. Predsjednik Foruma za strategiju i politiku Stiven Švarcmen, šef investicione kompanije Blekstoun (Blackstone), izradio je izjavu o raspuštanju tog tijela koju su prihvatili i ostali članovi.

Profesor Škole menadžemta na Jejlu Džefri Sonefeld rekao je da se tim raspuštanjem jasno baca sumnja na Trampovo liderstvo.

„Car je go“, rekao je Sonefeld.

Iz Savjeta za proizvodnju u junu se povukao direktor Tesle Ilon Mask zbog povlačenja SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma. Direktor Volt Diznija (alt Disney) Bob Ajger se iz istog razloga povukao iz Foruma za strategiju i politiku. To su bile odluke podstaknute političkim razlikama. Odluka o ukidanju cijelih savjetodavnih panela odražava sumnju u Trampovo liderstvo.

BETA

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *