Italijani analiziraju blokadu akcija u EPCG

Dodajte komentar

A2A analizira odluku crnogorskog pravosuđa da joj blokira akcije u Elektroprivredi (EPCG) kako bi tu mjeru pravovremeno osporila, saopšteno je iz italijanske kompanije.

Iz A2A ističu da su 25. jula ove godine zvam nično obaviješteni o mjeri koju je preduzelo crnogorsko pravosuđe.

Takva mjera koja je izdata u vezi sa vec poznatim postupcima koji se odnose na usluge unutar grupe, koje je A2A pružila EPCG između 2010. i 2012. ukazuje da će i sama A2A sada biti predmet is trage, navodi se u saopštenju A2A objavljenom na sajtu kompanije.

Iz Vlade su ranije kazali da odluka Višeg suda da blokira akcije A2A u EPCG, zbog postupka koji se vodi protiv menadžmenta italijanske kompanije, ne dovodi u pitanje izlaznu (put) opciju koja je aktivirana početkom jula. A2A je kroz put opciju ponudila Vladi da otkupi njihovih 41,7 odsto akcija u EPCG za 250 miliona eura u sedam godišnjih rata počevši od 1. maja 2018.

Aktiviranjem ove opcije zvanično je počeo proces izlaska A2A iz vlasničkih i upravljačkih struktura EPCG.

SDT je u aprilu 2016. godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv šest osoba iz EPCG (italijanskih i crnogorskih menadžera) zbog sumnji u zloupotrebu službenog položaja i da su oštetili EPCG za više miliona eura u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti eletrika i Bain Milano.

Istraga je pokrenuta zbog konsultantskih ugovora, kojima su, na račun provizija italijanske kompanije od EPCG naplatile više miliona eura. Posao konsultantskih usluga vrijedan oko 15.000.000 eura Elektroprivreda je Italijanima dala bez raspisivanja tendera.

Zbog konsultantskih ugovora 15. aprila je uhapšen bivši finansijski direktor EPCG Flavio Bjanko i u pritvoru je bio do 6. maja.

Za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju osumnjičeni su i bivši izvršni direktor EPCG Enriko Malerba i nekadašnji finansijski direktor Masimo Sala.

Specijalno tužilaštvo ranije je saopštilo da su tražili međunarodnu pravnu pomoć kako bi saslušali i ta dva Italijana, međutim još se ne zna da li su oni pred tužiocima pričali o sklapanju konsultantskih ugovora za Elektroprivredu.

Tužilaštvo za višemilionsku štetu sumnjiči i tri crnogorska državljanina iz menadžmenta EPCG koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodioca Direkcije za finansije i platni promet Venku Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojku Ćalasan.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *