EU tržišta – otvaranje: Znatniji rast berzi u očekivanju podatka o BDP-u

Dodajte komentar

Na evropskim berzama najvažniji indeksi su u srijedu prijepodne znatnije ojačali, poduprti dobitcima dionica proizvođača sirovina zahvaljujući višim cijenama metala, dok investitori s nestrpljenjem očekuju podatke o bruto domaćem proizvodu (BDP) eurozone.

Panevropski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je na dobitku 0,5 posto, ojačavši treći dan zaredom nakon prošlotjednih oštrih gubitaka.

Istovremeno, londonski Ftse indeks ojačao je 0,91 posto, na 7.420 bodova, frankfurtski DAX za 0,73 posto, na 12.265 bodova, a pariški CAC za 0,64 posto, na 5.173 boda.

Najviše su porasle cijene dionica proizvođača osnovnih sirovina, u prosjeku za 1,1 posto, nakon što je cijena cinka na Londonskoj berzi dosegnula najviši  nivo u zadnjih 10 godina pod uticajem kineske potražnje.

Među pojedinačnim dionicama, na najvećem dobitku je cijena dionice britanskog građevinara Balfour Beatty, za 4,6 posto, nakon objave snažnih polugodišnjih rezultata.

Investitori s nestrpljenjem očekuju podatak o BDP-u eurozone u drugom tromjesečju. Analitičari u anketi Reutersa očekuju stopu ekonomskog rasta od 2,4 posto na godišnjem, odnos za 0,6 posto na tromjesečnom nivou.

Snažniji ekonomski rast dio je razloga zašto globalni fondovi ostaju uvelike pozitivni prema ulaganju u evropske dionice, ističe se u Barclaysovoj analizi investicionih tokova.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks stagnirao je, završivši trgovanje na 19.729 bodova ili 0,12 posto manje nego dan ranije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *