Blagi rast berzanskih indeksa, oporavak cijene nafte

Dodajte komentar

Američki berzanski indeksi zabilježili su mješovito kretanje na jučerašnjem trgovanju. Samo je pokazatelj Dow Jones ostvario blagu pozitivnu promjenu na skoro 21.999 poena.

Kompanija Home Depot objavila je rezultate bolje od očekivanih u prethodnom kvartalu, ali je uprkos tome akcija oslabila 2,7%. Indeks S&P500 je neznatno oslabio na 2.464,6 poena, a najveći pad je zabilježio sektor telekomunikacija. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, spustio se 0,1% na 6.333 poena. Na ekonomskom polju objavljen je podatak da je maloprodaja u julu skočila za 0,6%, što je više od očekivanog rasta od 0,4%. Uvozne cijene su se u julu oporavile nakon dva uzastopna mjeseca pada, napredujući za 0,1%.

Glavni berzanski indeksi u Evropi su pretežno zabilježili rast – njemački DAX je zatvorio trgovanje na nivou od 12.177 poena, dok su francuski CAC i britanski FTSE ojačali po 0,4% na 5.140 i 7.383 poena, respektivno. Među vodećim dobitnicima u Evropi bila je Lufthansa koja je porasla za 4,7% nakon izvještaja da su u toku pregovori u cilju spasavanja Air Berlina. Akcije EasyJet-a takođe su ojačale preko 4% nakon što je Reuters prenio da ova britanski avio-operater takođe učestvuje u pregovorima u vezi sa kupovinom imovine ove posrnule avio-kompanije. Nafta je zabiljježila oporavak na jučerašnjem trgovanju – WTI je stigao do nivoa od 47,8 USD po barelu, a Brent do 51 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *