Oligarh potjerao Ryanair iz Ukrajine

Dodajte komentar

Ryanair nije uspio da uđe na tržište Ukrajine. Iako je ta niskobudžetna avio kompanija najavljivala kako će otvoriti najmanje 4 avio linije prema Kijevu i oko 7 prema gradu Lvivu, aviokompanije u vlasništvu Ukrajinaca, potpomognuti direktorima aerodroma, uspjeli su da osujete plan te irske kompanije.

Prema pisanju The Economista, Ryanair je optužio upravu Međunarodnog aerodroma Boryspil u Kijevu da je popustila pritiscima najvećem klijentu, Ukrain International Airlines-u, te odustala od saradnje. Naime, Ryanair tvrdi kako je, uprkos podršci Ministarstva saobraćaja Ukraine, uprava Boryspila onemogućila sprovođenje finansijskog dijela ugovora koji je ta niskobudžetna kompanija potpisala s upravom aerodroma. Takse i troškovi korištenja aerodroma do te su mjere promijenjeni da se Ryanairu ne isplati da leti za Kijev.

Samo nekoliko sati nakon što je objavljeno kako od dogovora o dolasku Ryanaira neće biti ništa, ukrainski je premijer Volodymyr Groysman, apelovao na strane da ponovno sjednu za sto, ali bez uspjeha.

Naime, ukrajinska se Vlada suočila s čitavim nizom tužbi, koje je protiv države pokrenuo oligarh Ihor Kolomoisky, inače većinski vlasnik Ukrain International Airlines-a.

Kolomoisky traži raskidanje svih ugovora s Ryanairom i od države traži kompenzaciju, tako onemogućivši bilo kakav razvoj konkurencije.

Resorni ministar, Volodymyr Omelyan, oglasio se na svojoj Facebook stranici.

“Zašto je Ryanairu toliko teško ući na tržište Ukrajine? Zato što se ukrajinski oligarsi boje bilo kakve slobodne konkurencije”, napisao je on na društvenoj mreži.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *