Kako je skockan stan od svega 22 kvadrata

Dodajte komentar

Zbog astronomskih cijena nekretnina u Taipeiju, svaki kvadratni centimetar prostora mora se pametno iskoristi. 

Arhitektonski biro A Little Design dobio je zadatak da adaptira maleni prostor u stan za dvije osobe. U svega 22 kvadrata moralo se smjestiti sve što je potrebno za svakodnevni život uključujući i kuhinju, garderobere, kupatilo, radni sto… Ono što je odigralo ključnu ulogu u razmatranju funkcije stana bila je neuobičajeno velika visina – 3,3 metra!

Zahvaljući velikoj visini, u ovom stanu u prijestonici Tajvana bilo je moguće napraviti galeriju na kojoj je smješten bračni krevet. To je oslobodilo puno prostora u osnovi stana čime je bilo moguće organizovati i ostatak sadržaja. Ispod spavaće sobe na galeriji smješteno je cijelo kupatilo.

stan-22-kvadrata-02

Obrazi stepenica iskorišćeni su kao skladišteni prostor dok je u prostor ispod stepenica organizovan u kuhinju u koju je stala i veš mašina.

stan-22-kvadrata-08stan-22-kvadrata-11

Garderoberi su postavljeni na čeoni zid iznad kojeg je smještana biblioteka kojoj se pristupa merdevinama.

stan-22-kvadrata-01

Sofa je postavljena ispod prozora dok je multifunkcionalno sto riješen veoma interesantno. Naime, pošto je napravljen iz dva dijela, sto se može sastavljati i rastavljati tako da ima ulogu trpezarijskog stola ili komode, u zavisnosti od potreba.

stan-22-kvadrata-10

Korišćenjem svijetlih boja i teksture hrasta, prostor djeluje veće nego što zapravo jeste. Enterijer je lijepo uklopljen i ne oseća se teskoba koja inače vlada u malim prostorima… u kojoj još žive dvije osobe.

stan-22-kvadrata-05stan-22-kvadrata-04stan-22-kvadrata-09stan-22-kvadrata-06stan-22-kvadrata-07stan-22-kvadrata-12

Osnova stana od 22 kvadrata

F:[ ¤u§@°Ï ]- 2014 -�2_¤p¼z�2_¬I¤u¹ÏPLAN 1-°t¸m (1)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *