Inflacija u julu 1,2 odsto

Dodajte komentar

Inflacija u julu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 1,2 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prošle godine bile u prosjeku više 3,2 odsto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena usluga smještaja, usluga ishrane u ugostiteljstvu, kratkotrajnih dobara za rutinsko održavanje domaćinstva, ostalih uređaja, predmeta i proizvoda za ličnu njegu, kao i goriva i maziva”, navodi se u saopštenju.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama hoteli i restorani 5,9 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana jedan odsto, ostala dobra i usluge 0,6 odsto, prevoz 0,3 odsto, alkoholna pića i duvan 0,2 odsto i zdravlje 0,1 odsto.

“Pad cijena zabilježen je u grupama odjeća i obuća 0,7 odsto i hrana i bezalkoholna pića 0,1 odsto. Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale”, kazali su iz Monstata.

Pozitivne godišnje stope inflacije u julu zabilježene su u grupama hoteli i restorani sedam odsto, prevoz 4,2 odsto, alkoholna pića i duvan 3,7 odsto, odjeća i obuća 3,3 odsto, zdravlje 2,9 odsto, ostala dobra i usluge 2,4 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 2,1 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,9 odsto i komunikacije 0,1 odsto.

“Negativna godišnja stopa inflacije zabilježena je u grupi rekreacija i kultura 0,5 odsto”, dodaje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *