A2A u gubitku zbog procjene iz 2010.

Dodajte komentar

Dugogodišnji partner Vlade u Elektroprivredi (EPCG) italijanska A2A reagovala je na navode iz teksta “Smanjiće gubitke na 111 miliona” u kojima je sadašnji predsjednik borda direktora Đoko Krivokapić naveo da će u 2016. godini EPCG iskazati gubitak od 111 miliona eura, te da je toliki gubitak rezultat procjene urađene nakon ulaska A2A u EPCG.

“Na dan 31. decembar 2009. godine EPCG je već imala gubitke u iznosu od 72,6 miliona, odnosno prije ulaska A2A. Procjena postrojenja, imovina ioprema, iz 2010. godine, urađenaje u skladu sa propisima i primjenom međunarodnih računovodstvenih standarda (MRS) od strane nezavisnog revizora. Predmetna procjena je nadalje bila redovno i obavezujuće ažurirana na osnovu narednog stručnog nalaza koji je uredno usvojen od strane odbora direktora i skupštine akcionara EPCG.Ažuriranje navedene procjene je proizvelo ekonomske i imovinske efekte, koji su usvojeni i iskazani u svim narednim godinama u bilansima EPCG, uz puno poštovanje crnogorskim i međunarodnih računovodstvenih principa”, kazali su iz A2A u reagovanju na navode iz tog teksta.

“Dan” je prenio dio teksta iz lista Elektroprivreda.

“Za procjenu gubitaka na 31. decembar 2016. moraju se uzeti u obzir odluke skupštine akcionara od 3. jula 2017, korišćenje revalorizacionih rezervi za pokriće gubitaka u skladu sa odlukama Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore, smanjenje revalorizacionih rezervi za prenos imovine CEDIS-u koji je uslijedio u 2016. godini te dobiti 2015. i 2016. koje mogu biti takođe namijenjene pokriću gubitaka. Nezavisno od rezultata u 2016 godini, koje odbor direktora i akcionari treba tek da utvrde i usvoje, ukupna vrijednost redovne neto dobiti za period 2010 2016 je za EPCG bila izrazito pozitivna i veća od 30 miliona eura”, naveli su iz A2A.

Istakli su da je u tom smislu, potpuno jasno da je glavni razlog akumuliranih gubitaka koji će biti prikazani u bilansu društva, procjena iz 2010. kao i nedavne odluke skupštine akcionara vezano za upotrebu revalorizacionih rezervi za pokriće gubitaka. Svaka drugačija rekonstrukcija stvari je neosnovana zaključili su iz A2A.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *