Kraljičinu plažu ruše do temelja

Dodajte komentar

Nakon punih 37 godina, od kada je svečano počeo da radi, nekada jedan od najekskluzivnijih hotela na crnogorskoj obali, miločerska “Kraljičina plaža” biće porušena do temelja. Dozvolu za rušenje Hotelsko turističkom preduzeću Miločer koje je prije deset godina izdalo Kraljičinu plažu u zakup kompaniji Adriatic properties, grčkog biznismena Petrosa Statisa, izdalo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

“Odobrava se HTP ‘Miločer’ uklanjanje postojećeg objekta-hotela. Radovi na uklanjanju hotela izvršiće se prema Elaboratu”, navodi se u rješenju MORT.

Hotel na samom ulazu u stoljetni Miločerski park, u kome su odsijedala najpoznatija imena sa političke i društvene scene stare Jugoslavije, te visoki državni zvaničnici i predsjednici država koji su dolazili u posjetu, već deceniju je zatvoren i služi za smještaj osoblja koje je zaposleno u hotelskom kompleksu Aman Sveti Stefan. Hotel je počeo da se gradi 1978, na zahtjev tadašnjeg Saveznog SUP-a Jugoslavije i godinama je služio, između ostalog, za odmor visokih jugoslovenskih policijskih zvaničnika. Prve goste je primio nakon zemljotresa već 1981. godine. HTP Miločer, koji se u katastru vodi kao vlasnik zemlje na kome je hotel i Adriatic properties, podnijeli su prije dva mjeseca MORT zahtjev za dobijanje građevinske dozvole za gradnju novog hotela. Procedura za dobijanje dozvole je obustavljena početkom februara, kada je od zahtjeva za dobijanje neophodnog papira, HTP Miločerkoji je formalno vlasnik zemlje na kome se nalazi hotel, ali i parcele gdje se planira izgradnja apartmana za tržište, odustao zbog nepotpune dokumentacije. Nakon što su pribavljena sva potrebna dokumenta, po novim zakonskim propisima,

HTP Miločer i “Adriatic properties” su krajem juna zatražili građevinsku dozvolu. Adriatic properties je još u novembru 2016. započeo pripremne radove na ispitivanju terena za gradnju novog hotela Kraljičina plaža i depadanasa na parceli u srcu Pržna. Na mjestu starog hotela Kraljičina plaža predviđen je novi hotel, sa 60 hotelskih soba, na četiri puta većoj površini od postojećeg, sa oko 22.000 kvadrata bruto izgrađene površine. Uz novi hotel sa osam etaža predviđen je apartmanski kompleks sa 66 luksuznih stanova namijenjenih bogatoj klijenteli. Takođe, investitoru se omogućava rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila u miločerskom parku, čija će kvadratura biti utrostručena.

Adriatic properties je dugoročni zakupac grad hotela Sveti Stefan i Vile Miločer, kao i hotela “Kraljičina plaža, prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG Budvanska rivijera, odnosno HTP Miločer. Skupština Crne Gore je lani aminovala aneks ugovora prema kojem je produžen zakup hotela Sveti Stefan i Vile Miločer sa 30 na 42 godine, dok je zakup hotela Kraljičina plaža produžen sa 30 na 42 godine. Zemljište uz Kralljičinu plažu, gdje se planira gradnja zgrada sa apartmanina, dato je na 90 godina zakupa.

U međuvremenu, Petros Statis je preko svoje firme Monte rock kupio hotel “Maestral, čime je u njegovo vlasništvo prešao najatraktvniji dio crnogorske obale sa najelitnijim hotelima. Za kompletno to područje, gdje se priprema izvođenje radova, ne postoji detaljni planski dokument koji bi mogao da posluži da se investitoru izda građevinska dozvola.

Prostor je trebalo da urbanistički pokrije DUP Čedi Kraljičina plaža, koji još nije usvojen.

(Opširnije u Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *