EU tržišta – otvaranje: Oporavak berzi nakon oštrih gubitaka

Dodajte komentar

Olakšanje investitora zbog nešto manjih geopolitičkih napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, u ponedjeljak je na evropskim berzama rezultiralo rastom većine indeksa, čime su nadoknadili dio prošlonedjeljnih gubitaka, najoštrijih od početka godine.

Panevropski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je u plusu 0,7 posto, nakon prošlonedjeljnog potonuća za 2,7 posto pod pritiskom geopolitičkih napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Istovremeno, londonski Ftse bio je u plusu 0,27 posto, na 7.329 bodova, pariški CAC za 0,54 posto, na 5.088 bodova, a frankfurtski DAX za 0,89 posto, na 12.121 bod.

Bankarski sektor, najviše pogođen prodajama protekle nedjelje, predvodio je po dobicima, sa skokom cijena dionica u prosjeku za 1,4 posto.

Među pojedinačnim dionicama najveća je dobitnica ona njemačke energetske kompanije RWE, po objavi da ove godine planira da ostvari dobit na gornjoj granici svog ciljanog raspona, s obzirom da su poslovni rezultati za prvo polugodište ojačani dobrom izvedbom njegova plinskog poslovanja. RWE je lider među energetskim kompanijama ove godine, s porastom cijene od januara za 60 posto.

Na znatnijem dobitku je i dionica francuskog Danonea, čija je cijena porasla 2 posto nakon što je New York Post objavio da bi ta kompanija mogla biti na meti preuzimanja..

Na Tokijskoj berzi Nikkei ineks potonuo je u ponedjeljak 1 posto, na 19.537 bodova, najnižu nivo od ovogodišnjeg maja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *