Balon pred pucanjem ili budućnost: Bitkoin skočio na 4,000 USD

Dodajte komentar

Bitkoin je po prvi put skočio iznad 4.000 dolara u rastućoj nadi da će se ubrzati širenje ove kriptovalute.

Najveći digitalni tender skočio je u ponedjeljak na 4.125,17 dolara, što je dobit od 15 odsto od petka, nakon što je prošle nedjelje aktiviran plan za ubrzanje izvršavanja trgovine prenošenjem nekih podataka iz glavne mreže.

Novi skok vrijednosti bitkoina je i posljedica rasta tražnje u Japanu, čime je nastavljen trend rasta ove kriptovalute koji traje cijele godine.

U maju je rekordna vrijednost bitkoina bila 2.000 dolara, a prije samo dva mjeseca 3.000 dolara po koinu. Sada je, zahvaljujući pojačanoj tražnji u Japanu, ponovo oborio rekord premašivši i 4.000 dolara.

Iako fascinantna, ta cifra ne iznenađuje jer je u pitanju nastavak trenda koji vlada cijele godine. Ne samo bitkoin, već i druge kriptovalute bilježe nagli rast koji je mahom uslovljen tražnjom iz Japana i Južne Koreje, SEC-ovim razmatranjem odluke o odobrenju trgovinskog fonda baziranog na bitkoinu, ali i time što Rusija razmatra načine na koje se ova valuta može regulisati i oporezivati.

Ovo interesovanje viših instanci u isto vrijeme radi u korist povećanja povjerenja u bitkoin. Vrijednost bitkoina nije prestala sa stabilnim rastom ni nakon bitkoin forka koji se desio prije desetak dana, kada se iz Bitkoina izdvojila alternativna kriptovaluta Bitkoin keš.

Iako je postojala briga da će hard fork negativno uticati na stabilnost bitkoina, kriza je relativno brzo prevaziđena.

Prema stranici coinmarketcap.com, cijena novog Bitcoin Casha bila je 468 dolara. To znači da je podijeljena digitalna valuta sa ukupno 7,7 milijardi dolara treća na tržištu, iza Bitcoina i Ethereuma.

„Cijena je visoka”, kayao je prošle nedjelje Paul Klanschek, predsjednik Uprave Coinimala, operatora platforme za trgovanje Bitpanda., ali je činjenica da postoji „malo zaliha na veliku potražnju” . Međutim, Klanschek kritikuje jaku promjenjivost kompjuterske snage, te će stoga pričekati još nekoliko dana ili sedmica da odluče da li će podržati budućnost Bitcoin Casha na Bitpandi. „Ako stvar uspije, vidjećete to vrlo brzo”, dodao je Klanschek.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *