Zavirite u neobičnu čajdžinicu u Sloveniji

Danica i Jože Kolarič napravili su nevjerovatnu zemunicu u mjestu Sveta Ana, nedaleko od Maribora, koja plijeni pažnju i eksterijerom i enterijerom. Naime, Čajnica je ukopana u zemlju i prekrivena travom tako da je potpuno stopljena sa organskom baštom koja je okružuje.

Za zadnje strane urađen je potporni zid od betona kako bi se objekat zaštitio od obrušavanja zemlje.

Ova zemunica à la Hobiti nedavno je prikazana u popularnoj TV emisiji Ambienti u kojoj su gledaoci mogli da saznaju kako je ona građena. Prvo, iskopana je zemlja kako bi se uradili temelji za ovaj, u osnovi, drveni objekat. Za zadnje strane urađen je potporni zid od betona kako bi se objekat zaštitio od obrušavanja zemlje. Kada je kuća završena, objekat je zasut zemljom pogodnom za rast trave koja je vremenom pokrila cijeli krov. Sada ova zemunica izgleda kao dio planine.

Ništa manje impresivniji nije ni enterijer. On je urađen isključivo od prirodnih materijala i to prije svega od drvene građe. Centralnu poziciju zauzima kamin na drva urađen od kamena koji se naslanja na potporni zid od betona. Ovo rješenje je dobro jer zid akumulira toplotu od kamina što garantuje prijatnu temperaturu za boravak.

Brojni detalji u enterijeru potiču iz starih kuća u okruženju što enterijeru pruža toplu i ušuškanu atmosferu.

Danica i Jože Kolarič imaju organsku baštu u kojoj uzgajaju bilje za čajeve. Takođe, imaju i svoje košnice tako da je cjelokupna ponuda za putnike namjernike iz sopstvene proizvodnje.

Iz brda jedino viri dimnjak od kamina koji nagovještava da se ispod nešto dešava…

Foto: Čajnica, Ambienti, Jasna Marin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *