Tenzije oko Sjeverne Koreje oborile Wall Street

Dodajte komentar

Američke akcije oslabile su na jučerašnjem trgovanju, a najveći pad su zabilježile akcije tehnološkog sektora koje su indeks Nasdaq oborile više od 2% na 6.216,9 poena.

Dow Jones je zabilježio gubitak od skoro 1% na 21.844 poena, a gubitnike su predvodile akcije Apple-a i Goldman Sachs-a, dok je indeks S&P 500 oslabio 1,5% na 2.438,2 poena. Indeks volatilnosti, VIX, koji se smatra najboljom mjerom straha na tržištu dostigao je najviši nivo od maja. Usljed rasta geopolitičkih tenzija i evropske berze su juče zatvorile trgovanje u negativnoj teritoriji. Najveći pad je zabeležio britanski FTSE spustivši se 1,4% na 7.389,9 poena. Njemački DAX je pao više od 1% na 12.014,3 poena dok je francuski CAC izgubio 0,6% vrijednosti na 5.115,2 poena. Sektor resursa bio je jedan od vodećih gubitnika, a kompanija Glencor je uprkos povećanju očekivanog profita za cijelu godinu zabilježila pad od 2,4%. Britanska Coca Cola Hellenic je bila vodeći dobitnik u evropskom indeksu uz rast od 9%, nakon saopštenja da je na dobrom putu da postigne rast prihoda i marži za cijelu godinu.

Nafta je takođe zabilježila pad – WTI je oslabio na 48,5 USD po barela, dok je Brent izgubio 1,7% na 51,8 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *