Srbija ima najjeftiniju struju u Evropi

Dodajte komentar

Domaćinstva u Srbiji imaju najnižu cijenu električne energije u Evropi, a ne samo što je jeftinija u poređenju sa razvijenim evropskim državama, već je njena cijena najpovoljnija i u odnosu na zemlje regiona.

Građani Srbije imaju pet puta jeftiniju struju nego što je recimo plaćaju u Danskoj i Njemačkoj, odnosno četiri puta jeftiniju struju u poređenju sa Belgijom, piše “Blic”.

Domaćinstva u Srbiji su trošila u proseku 385 kilovat-sati električne energije mjesečno u periodu od januara do maja 2017. godine, a u prosjeku račun je iznosio 2.562 dinara bez uračunatih naknada i poreza, prema podacima Elektroprivrede Srbije.

“Prosječan mesečni račun domaćinstava za električnu energiju u Srbiji iznosi 3.501 dinar, kada se uračunaju naknada za obnovljive izvore energije, akciza, PDV i TV taksa”, objašnjavaju u EPS-u.

U Srbiji je PDV za električnu energiju 20 odsto, a akciza je 7,5 odsto.

Naknada za povlašćene proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora energije iznosi 0,093 dinara po kilovat-satu, a stavka u računu je i taksa za javni medijski servis od 150 dinara.

Međutim, zbog niske cijene struje, potrošnja u Srbiji u odnosu na Evropu je višestruka, budući da oko 2,5 miliona domaćinstava u Srbiji potroši gotovo pet puta više električne energije od evropskog prosjeka.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *