EU tržišta – otvaranje : Zbog političkih napetosti indeksi na putu najvećeg nedjeljnog pada u 2017.

Rasprodaja dionica, posebno u sektoru proizvođača sirovina, nastavila se na evropskim berzama i u petak, treći dan zaredom, a najvažniji indeksi na putu su najlošije nedjejne izvedbe u ovoj godini uslijed rastućih političkih napetosti oko Sjeverne Koreje.

Panevroski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je u minusu 0,7 posto. Od početka nedjelje na gubitku je 2,7 posto, što je njegova najlošija izvedba još od novembra prošle godine.

Istovremeno, londonski Ftse u minusu je 0,82 posto, na 7.329 bodova, frankfurtski DAX 0,17 posto, na 11.993 boda, a pariški CAC 0,62 posto, na 5.083 bodova.

Indeks volatilnosti eurodionica, pak, porastao je na najviši nivo u zadnja četiri mjeseca.

Najviše su u petak na gubitku bile dionice proizvođača sirovina, u prosjeku za 2,6 posto. Sada su na najnižem nivou u zadnjih mjesec dana zbog kolapsa cijena metala, kako političke napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje sve više uzimaju danak na finansijskim i robnim tržištima.

Cijene dionica Rio Tinta, Glencorea, Antofagaste, Anglo Americana, BHP Billitona i Arcelormittala pale su između 2,4 i 4,1 posto. Spustile su se i cijene dionica naftnih kompanija, u prosjeku 1 posto, te banaka, za 0,9 posto.

“Vjerovatnoća od tržišne korekcije raste”, smatraju stratezi HSBC-a. Kako ističu, MSCI indeks evropskih dionica bilježio je 406 dana gotovo neprekinutog uspona, što je, kako navode, drugo najduže razdoblje njegovog rasta na post-kriznom tržištu.

Check Also

Nafta dodatno pojeftinila zbog neočekivanog rasta američkih zaliha

Cijene nafte danas su pale na međunarodnim tržištima u kontekstu neočekivanog rasta američkih zaliha, podatka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *