Katar ukinuo vize za 80 zemalja

Katar je objavio da je ukinuo vize za državljane 80 zemalja u cilju stimulisanja turizma i aviosaobraćaja, a odluka stupa na snagu odmah.

Od juče je građani država kojima je Katar odobrio bezvizni režim potreban samo pasoš da bi ušli u taj emirat. Građani 33 zemlje će moći da ostanu u Kataru 180 dana bez vize, dok će ljudi iz ostalih 47 moći da ostanu 30 dana, a sa pravom jednog produžavanja boravka.

Na spisku su zemlje članice šengenskog prostora, kao i druge zapadne, latinoameričke i azijske zemlje. Liban je jedina arapska država koja se ne nalazi u Zalivu, a da je na spisku.

To je saopšteno na konferenciji zvaničnika ministarstava unutrašnjih poslova i turizma, kojoj je prisustvovao i šef Katar ervejsa (Qatar Airways) Akbar al-Baker.

„Ukidanje viza će učiniti Katar otvorenijim za strane posjetioce“, rekao je predstavnik ministarstva turizma, dok su iz ministarstva unutrašnjih poslova rekli da se u odabiru država vodilo kriterijumima bezbjednosti i ekonomske moći.

Katar, za razliku od Dubaija koji raspolaže ogromnim tržnim centrima i odmaralištima, nije poznat kao primarna turistička destinacija.

Strancima je za ulazak u zemlje Persijskog zaliva najčešće neophodna viza koja se izdaje pod veoma strogim kriterijumima.

Katar je 3. avgusta odobrio stalni boravak za tri kategorije stranaca, po čemu je prvi u Persijskom zalivu. Uživaoci tog statusa su djeca Katarki i stranaca, stranci koji su „učinili usluge Kataru“ i oni „čije sposobnosti mogu doprinijeti zemlji“.

Region Persijskog zaliva se nalazi u ozbiljnoj diplomatskoj krizi pošto su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat 5. juna prekinuli sve odnose s Katarom i optužili ga za podršku terorizmu i dobre veze sa Iranom. Katar je odbacio te optužbe.

Check Also

Nedjeljni promet na Montenegroberzi 218.164 eura

Ukupan promet na Montenegroberzi u radnoj sedmici za nama je iznosio 218.164 eura i realizovan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *