Kako će solarna energija iz Tunisa napajati EU?

Vodeća britanska kompanija u sektoru obnovljivih izvora energije “TuNur” javila je kako je podnijela tuniškom Ministarstvu energije, rudarstva i obnovljivih izvorima zahtjev za realizaciju velikog projekta solarne elektrane u tuniškoj pustinji.

Revolucionarni projekt konvergentnih ogledala i solarnih panela biti će izgrađen u području Rjim Maatoug, a dio proizvedene električne energije izvoziće se do Malte, Italije i Francuske kroz tri odvojena podmorska kabla. Jednom kada dođe do evropskog kopna, proizvedena električna energije će biti dalje distribuirana i do Velike Britanije, Njemačke i Švajcarske.

Projekat će sprovesti konzorcijum kompanija koji sačinjava Nur Energie (50%), uz učestvovanje nekoliko investicionih društava iz Tunisa i Malte.

Prema preliminarnim studijama, proizvodnja električne energije procjenjuje se na oko 4,5 GW, što će biti dovoljno za pokrivanje potražnje barem 5 miliona domaćinstava u Evropi. Prva faza projekta, vrijedna oko 1.6 milijardi dolara, trebala bi biti dovršena i operativna do 2020. godine kada će se realizirati podmorski kabal do Malte.

Check Also

Sekulić: Vlada cijenom struje vodi računa o najugroženijima i racionalnoj potrošnji

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić u intervjuu portalu CdM tvrdi da odlukom o ukidanju naknade (za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *