Kako će solarna energija iz Tunisa napajati EU?

Vodeća britanska kompanija u sektoru obnovljivih izvora energije “TuNur” javila je kako je podnijela tuniškom Ministarstvu energije, rudarstva i obnovljivih izvorima zahtjev za realizaciju velikog projekta solarne elektrane u tuniškoj pustinji.

Revolucionarni projekt konvergentnih ogledala i solarnih panela biti će izgrađen u području Rjim Maatoug, a dio proizvedene električne energije izvoziće se do Malte, Italije i Francuske kroz tri odvojena podmorska kabla. Jednom kada dođe do evropskog kopna, proizvedena električna energije će biti dalje distribuirana i do Velike Britanije, Njemačke i Švajcarske.

Projekat će sprovesti konzorcijum kompanija koji sačinjava Nur Energie (50%), uz učestvovanje nekoliko investicionih društava iz Tunisa i Malte.

Prema preliminarnim studijama, proizvodnja električne energije procjenjuje se na oko 4,5 GW, što će biti dovoljno za pokrivanje potražnje barem 5 miliona domaćinstava u Evropi. Prva faza projekta, vrijedna oko 1.6 milijardi dolara, trebala bi biti dovršena i operativna do 2020. godine kada će se realizirati podmorski kabal do Malte.

Check Also

Bivšem viceguverneru CBCG određen pritvor do 72 sata

Bivšem viceguverneru Centralne banke Crne Gore Veliboru Miloševiću koji je danas uhapšen po nalogu Specijalnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *