Kako će solarna energija iz Tunisa napajati EU?

Dodajte komentar
Ilustracija

Vodeća britanska kompanija u sektoru obnovljivih izvora energije “TuNur” javila je kako je podnijela tuniškom Ministarstvu energije, rudarstva i obnovljivih izvorima zahtjev za realizaciju velikog projekta solarne elektrane u tuniškoj pustinji.

Revolucionarni projekt konvergentnih ogledala i solarnih panela biti će izgrađen u području Rjim Maatoug, a dio proizvedene električne energije izvoziće se do Malte, Italije i Francuske kroz tri odvojena podmorska kabla. Jednom kada dođe do evropskog kopna, proizvedena električna energije će biti dalje distribuirana i do Velike Britanije, Njemačke i Švajcarske.

Projekat će sprovesti konzorcijum kompanija koji sačinjava Nur Energie (50%), uz učestvovanje nekoliko investicionih društava iz Tunisa i Malte.

Prema preliminarnim studijama, proizvodnja električne energije procjenjuje se na oko 4,5 GW, što će biti dovoljno za pokrivanje potražnje barem 5 miliona domaćinstava u Evropi. Prva faza projekta, vrijedna oko 1.6 milijardi dolara, trebala bi biti dovršena i operativna do 2020. godine kada će se realizirati podmorski kabal do Malte.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *