Gubitak EPCG 111 miliona eura

1 komentar

Ukidanjem odluka o smanjenju osnovnog kapitala, a na osnovu stanja poslovnih knjiga, u 2016. godini očekuje se da će Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) iskazati gubitak od 111 miliona eura. Odbor direktora bi, prema riječima predsjednika tog tijela Đoka Krivokapića, trebalo da predloži Skupštini da se gubitak pokrije dijelom iz dobiti za 2015. i 2016.godinu, a preostali dio na teret kapitala kompanije.

Krivokapić je podsjetio da je akumulirani gubitak, najvećim dijelom, rezultat nove procjene vrijednosti imovine, sprovedene 2010. godine nakon ulaska italijanskog strateškog partnera, koja nije bila adekvatna vrijednosti iskazanoj u poslovnim knjigama.

“Poslije skoro 18 mjeseci komunikacije sa KHOV i Institutom sertifikovanih računovođa i revizora došli smo do toga da nam je na bazi naših inputa Institut sertifikovanih računovođa i revizora 2. februara ove godine ponudio model po kojem revalorizacione rezerve možemo upotrijebiti za pokriće gubitaka, zbog čega smo i ukinuli odluke iz 2015.godine. Time se stvaraju preduslovi da Bilansi za 2016.godinu budu izrađeni na zakonom zasnovan način, kako po Zakonu o računovodstvu i reviziji tako i po međunarodnom računovodstvenom standardu 16 koji tretira tu materiju”, naveo je Krivokapić za list Elektroprivreda.

Istakao je da će se korekcijom početnih stanja za prošlu godinu ući u čitavu poslovnu 2016. i sagledati poslovni rezultat te da bi, na osnovu toga kako trenutno izgleda stanje poslovnih knjiga, na dan 31.12.2016.godine trebalo da bude iskazan poslovni gubitak od 111 miliona eura.

“Odbor direktora će vjerovatno predložiti Skupštini da usvoji odluku po kojoj bi se ovaj gubitak pokrio dijelom iz akumulirane dobiti ostvarene 2015.godine u vrijednosti od oko 10 miliona eura, a cijenimo da ćemo oko 18 miliona eura obezbijediti iz 2016. Na taj način akumulirani gubitak EPCG biće sveden na nivo od 80 do 82 miliona eura, a da li će Skupština taj gubitak pokriti na teret kapitala ostaje još da odlučimo”, kazao je Krivokapić.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Citat”… Institutom sertifikovanih računovođa i revizora došli smo do toga da nam je na bazi naših inputa Institut sertifikovanih računovođa i revizora 2. februara ove godine ponudio model po kojem revalorizacione rezerve možemo upotrijebiti za pokriće gubitaka, zbog čega smo i ukinuli odluke iz 2015.godine. Time se stvaraju preduslovi da Bilansi za 2016.godinu budu izrađeni na zakonom zasnovan način, kako po Zakonu o računovodstvu i reviziji tako i po međunarodnom računovodstvenom standardu 16 koji tretira tu materiju”,… ISR nije osporavao ni raniju proceduru sto znaci da ce se isto sto je bilo ranije sada sprovesti uz male semanticke razlike u odlukama, kako bio se konacno KHoV natjerala da se ne petlja u materiju koju ne razumiju a da izdaju dozvolu da se mijenja osnovni kapital.
    Ko ne umije da cita ovu recenicu g-dina Krivokapica mogao bi stvarno da se nadje u nedoumici kakvu su to “toplu vodu” sada izmislili kao da se nesto krucijalno u IAS-u 16 promijenilo pa se sada revalorizacione rezerve mogu koristiti a nisu mogle dok su to Italijani radili 2015-e. Steta je zapocinjati internu reformu a pljuvati po onima koji u finansijskim izvjestajima nisu pravili toliko velike greske, kao sto jesu u javnim nabavkama i kafanskim dogovorima.

    I vrijeme je vise da se na site-u MNE berze konacno nadju izvjestaji 2016-e i revizorski izvjestaj drugog revizora za EPCG ili ce g-din Krivokapic zadrzati pogresnu praksu Italijana kojom se do izvjestaja nije moglo doci ni da su od zlata a ne da su u pitanju javni dokumenti.
    I naravno da na site-u beskorisne KHoV ne treba ocekivati objavljivanje bilo kakvih izvjestaja jer oni ni ne rade svoj posao a petaljaju se da tumace zakoen koje ne umiju ni da procitaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *