Državni dug 2,48 milijarde eura

Dodajte komentar

Državni dug Crne Gore na kraju juna ove godine je, ne uključujući depozite, iznosio 2,48 milijardi eura ili 62,75 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Ukupan državni dug, umanjen za depozite iznosio je 2,426 milijardi eura, ili 61,31 odsto BDP-a. U ovaj iznos nije uračunat dug opština koji sa državnim dugom čini javni dug. Dug opština je na kraju prošle godine iznosio oko 140 miliona eura, pa je javni dug sada oko 2,56 milijardi ili 65 odsto procijenjenog BDP-a za ovu godinu.

U odnosu na prvi kvartal ove godine državni dug je veći oko pet miliona eura, najviše zbog rasta zaduženja kod kineske Exim banke i Credit Swiss, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Od ukupnog državnog duga, spoljni dug je u junu iznosio oko dvije milijarde eura, a unutrašnji 474,12 miliona eura. Depoziti su bili 56,86 miliona eura.

Spoljni dug najvećim dijelom čine eurobond obveznice u iznosu od oko 1,08 milijarde eura, projektni zajmovi kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) od oko 204,93 miliona eura, kineski kredit kod Exim banke za izgradnju dionice autoputa Smokovac-Mateševo u iznosu od oko 204,93 miliona eura. Tu su i projektni zajmovi kod Evropske investicione banke od oko 102,18 miliona i Credit Swiss banke od oko 146 miliona, Njemačke banka za razvoj (KfW) oko 42 miliona, dug prema Pariskom klubu povjerilaca od oko 91,12 miliona eura…

Unutrašnji dug najvećim dijelom čini dug po osnovu državnih zapisa u iznosu od 102,53 miliona eura, kredita kod komercijalnih banaka 118,69 miliona, restitucije 90 miliona…

Vlada je početkom aprila odlučila da se zaduži kod londonske podružnice Kredit Svis banke 80 miliona eura. Isplata novca biće u dvije tranše od kojih je prva 30 miliona , a druga 50 miliona . Zalog za taj aranžman je državno zlato od 38.477 unci koje je već bilo u toj banci kao zalog za ranije kredite. Vlada se od početka godine zadužila i 65 miliona eura kod domaćih banaka u cilju smanjenja javnog duga i budžetskog deficita.

Ministarstvo finansija aktivno pregovara sa Svjetskom bankom oko cjelokupnog aranžmana koji bi podrazumijevao dvije tranše od po 90 miliona dolara, a od kojih bi jedna trebalo da bude odobrena do kraja ove, a druga tokom 2018. godine.

Javni dug je na kraju prošle godine iznosio 2,54 milijarde eura ili 67,5 odsto tada procijenjenog BDP-a.

U cilju smanjenja javnog duga i deficita, ali i poboljšanju mogućnosti za novim zaduživanjem na stranom tržištu usvojena je Fiskalna strategija za naredni trogodišnji period sa mjerama koje, između ostalog, uključuju povećanje PDV-a i akciza.

Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *