Švajcarski franak snažno ojačao

Dodajte komentar

Švajcarski franak snažno je ojačao u srijedu na međunarodnim valutnim tržištima pod uticajem geopolitičkih napetosti na korejskom poluostrvu koje su podstakle trgovce na kupovinu imovine percipirane kao sigurno ulaganje.

Franak je pokazatelj odnosa tržišta prema riziku i obično jača u razdobljima pojačanih geopolitičkih napetosti budući da ga trgovci percipiraju kao sigurno ulaganje.

Jutros je švajcarska valuta poskočila 0,6 posto prema dolaru, najsnažnije u dvije nedjelje, te se zelenom novčanicom trgovalo po 96,88 centima.

Dolar je oslabio i prema jenu, za 0,3 posto, na 109,94 jena.

“Zbog pojačanih geopolitičkih rizika protekle noći tržišta su prešla iz faze sklonosti riziku prema averziji i moramo malo pričekati kako bismo vidjeli koliko će dugo to trajati prije no što krenemo u kupovine”, kaže Viraj Patel iz londonskog ING-a.

Kurs dolara prema jenu već je kliznuo ispod 110 jena i u ovoj ćemo fazi vjerovatno svjedočiti njegovom klizanju na najnižu tačku krivulje dok tržište nastoji da procijeni situaciju”, tumači Kyosuke Suziki iz tokijske kancelarije francuske banke Societe Generale.

Paralelno jačanju imovine koja je na glasu kao sigurno ulaganje slabe valute s visokim prinosima. Tako je zbog nesklonosti trgovaca riziku australski dolar potonuo 0,6 posto prema jenu, kliznuvši na 86,77 jena. Nakratko je potonuo i na najniži nivo u mjesec dana, od 86,23 jena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *