Sajber napadi ugrožavaju finansijsku stabilnost

Hakerski napadi na preduzeća iz oblasti finansija predstavljaju, prema ocjeni Međunarodnog monetarnog fonda, opasnost po finansijsku stabilnost u svijetu. Takvi napadi su u porastu i sve su profesionalniji, upozorava MMF.

Finansijski sistem zavisan je od relativno malog broja tehničkih sistema, zbog čega napadi hakera, koji dovode do smetnji i zastoja u sistemima, imaju potencijal da potresu čitav finansijski sistem svijeta.

“Sajber rizici su primjeri za sistematske rizike. Sve banke, od malih lokalnih, preko regionalnih, do najvećih američkih kuća, već su bili suočeni sa ugrožavanjem platnog sistema”, navodi MMF.

Kao primjer MMF navodi napade na međunarodni sistem za transakcije Swift, krađu preko interneta od 81 miliona dolara od Centralne banke Bangladeša kroz falsifikovane naloge za transakciju, kao i napadi na trgovinski sistem.

“Praktično je svako ugrožen nekim sajber rizikom”, upozoravaju eksperti MMF-a. Ekonomski aspekti ove prijetnje postaju sve važniji i vidljiviji.

“Pravi troškovi se mogu vidjeti tek nakon vremenskog perioda od par godina”, ukazuju iz MMF-a dodajući da zbog toga ne postoje pravi podaci o napravljenoj šteti. Eksperti MMF-a kritikuju da standari u upravljanju rizicima često nisu na najnovijem nivou.

U vrijeme kada MMF upozorava na opasnosti sajber napada na finansijske sisteme, Nacionalna banka Austrije upozorava građane na pokušaj prevare koji se vrši uz korišćenje njihovog imena. Trenutno fizička lica pozivaju navodni zaposleni Nacionalne banke Austrije koji prijete zatvaranjem računa, ako pozvani ne bude spreman da transferiše određenu svotu.

“Nacionalna banka Austrije ne može da preduzima zatvaranje žiro računa fizičkih lica. Radi se o klasičnoj prevari”, navodi ta banka. Takođe ukazuje da se trenutno sa dvije lažne mejl adrese centralne banke upućuju elektronska pisma sa štetnim softverom.

Check Also

Nafta dodatno pojeftinila zbog neočekivanog rasta američkih zaliha

Cijene nafte danas su pale na međunarodnim tržištima u kontekstu neočekivanog rasta američkih zaliha, podatka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *