Koje statuse postavljati na LinkedIn-u kada ste u potrazi za poslom?

Dodajte komentar

Staro pravilo koje važi na svim društvenim mrežama jeste aktivnost. Isto to važi i za LinkedIn, i vi to takodje znate. Medjutim, da li sam u pravu kada kažem da imate osjećaj kao da ne znate odakle da krenete?

Napravili ste profesionalnu sliku i napistali ste vaš CV. Tek sada slijedi teži dio posla. Da li da budete aktivniji učesnici LinkedIn grupa?

Da li da dodajete za prijatelje redom sve uticajnije profesionalce? Odakle da počnete?

Kako biste se što lakše prilagodili ovoj mreži možda je najbolje da krenete sa stvarima koje su vam poznate. Vjerovatno već imate profil na društvenoj mreži Facebook (veoma je mala vjerovatnoća da niste medju skoro milijardu korisnika ove mreže). Ukoliko bez ustručavanja tamo postavljate svoje statuse vašim prijateljima, zašto da ne koristite LinkedIn na isti način?

Suština je ista. Dijelite sa svojim prijateljima stvari koje su vam interesantne ili šta bi moglo biti korisno ljudima da znaju. Razlika je samo u profesionalnom sadržaju u odnosu na lični. Kao i na Facebook-u delite stvari koje reprezentuju vaš interes i ličnost. Držite se savjeta da se profesionalno predstavljate i gradite svoj lični brend.

U suštini, najvažnija stvar je da predstavite ko ste vi u stvari na poslu. Vaši postovi na LinkedIn-u mogu biti odličan alat u promovisanju vašeg brenda. To može pomoći vašoj mreži da u potpunosti shvati šta vi predstavljate u svojoj profesiji. Sa pravim tipovima postova, uskoro će početi cijeniti vašu ekspertizu!

Da se vratimo na pitanje sa početka, odakle da krenete? I ukoliko ćete krenuti sa objavama statusa, koje postove treba da pišu oni koji su u potrazi za poslom. Možemo sa sigurnošću da vam kažemo šta da ne postavljate!

Nemojte da postavljate “U potrazi sam za poslom, da li neko ima neke kontakte za mene? Kome treba radnik?“. Ovo prosto zrači očajom. Poslodavci ne vole ovakve ljude. Plus, to nije dovoljno specifično da bi vaša mreža mogla da vam pomogne.

Dakle, da bi svijet saznao da tražite posao, bez da to direktno napišete, sljedeći savjeti vam mogu pomoći. Postavljate postove o:

1. Seminarima, razni dogadjajima i sastancima kojima ste prisustvovali. „Odlično sam se proveo na seminaru posvećenom novim trendovima u traženju posla!“.

2. Ljudima koji vam pomažu u traženju posla. „Danas sam dobio sjajnu informaciju od mog savjetnika za zapošljavanje da se organizuje besplatan kurs iz npr. programiranja“.

3. Linkovanje ka korisnim sajtovima, blogovima ili video zapisima koju su napisani od strane eksperata svog zanata iz branše bliske vama a koje vaša mreža može smatrati zanimljivim. „U ovom postu možete saznati nove trendove iz npr. oblasti internet marketinga“.

4. Linkovanje ka blog postovima ili člancima koje ste vi napisali kako biste dodatno naglasili vaše vještine i znanje. „Volio bih da dobijem vašu povratnu informaciju o stvarima koje sam napisao na temu…“.

5. Naglašavanje kurseva koje pohađate, certifikata na kojima radite ili konferencija na kojima učestvujete. „Poslednji korak do diplome iz npr. naprednog poznavanja Engleskog jezika“.

6. Kompanijama koje su vam interesantne, npr priprema za intervju. „Veoma sam zainteresovan za posao u npr.  Com Trade-u. Da  li neko ima iskustva sa njihovim procesom selekcije? Ukoliko ima pošaljite mi molim vas poruku!“.

7. Postavljanje pitanja vašoj mreži koja vam mogu pomoći. „Koji je vaš najbolji odgovor kada vam intervjuer postavi pitanje Koje su vaše najveće mane?“.

Predstavljanje vaših misli i onoga šta ste svetu putem društvenih mreža nije lak posao. Za to treba takodje dosta hrabrosti. Ukoliko to radite to vam može otvoriti nove mogućnosti.  Razmislite malo o postovima koje ćete objavljivati i uvidjećete veoma brzo da ćete dobiti upit od strane menadžera ljudskih resursa „Kada ste slobodni za intervju?“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *