Internetske kompanije vodeće u globalnom biznisu

Dodajte komentar

Digitalna ekonomija sve više preuzima primat u globalnom biznisu. Tako su internetske kompanije već zauzele vodeća mjesta u svetu po tržišnoj vrijednosti. Prvih pet na listi su: „Apple” (753 milijarde dolara), “Alphabet” (601 milijarda), “Microsoft” (529 milijarde), “Amazon” (432 milijarde) i “Facebook” (420 milijardi). One zajedno vrijede oko 3 biliona dolara, a izgradile su imperije na intelektualnoj svojini i informacionoj tehnologiji. Time je potvrđeno očekivanje Vol Strit-a da će informacione tehnologije obezbijediti najveći deo ekonomskog rasta u ovoj godini.

Prema podacima banke “Goldman Sachs”, digitalno oglašavanje i trgovina preko interneta u SAD bilježe sve veći rast. Najava da će “Google” i “Facebook” da zakorače u svijet mobilnog oglašavanja dalo je znak za uzbunu investicionim fondovima. Mobilno tržište je poraslo toliko da na njega sada odlazi više od polovine svih troškova digitalnog oglašavanja. Prije pet godina digitalno tržište se širilo na globalnom tržištu za dva odsto godišnje, a sada je taj procenat udvostručen.

Prema nekim procjenama, “Amazon” je zaslužan za više od polovine ukupnog rasta e-trgovine u SAD prošle godine, koja je u 2015. godini činila 40 odsto tržišta. Sazrijevanje računarstva u oblaku znači da je veliki dio IT tržišta, na kojem se godišnje obrne 1,5 biliona dolara sada postalo zanimljivo i velikim kompanijama.

Kada se uporedi Fortune-ova lista 500 najvrednijih svjetskih kompanija 1955. i 2015. godine, vidi se da je 12 odsto njih ostalo u vrhu i u 21. vijeku. Među njima su kao uspješni ostali “General Motor”, “Exxon” i “General Electric”. Oni koji su opstali, opstali su zahvaljujući tome što su bili u stanju da se mijenjaju i sada se više ne bave istim stvarima kao prije nekoliko decenija.

Pošto tržišta na kojima djeluju postaju tijesna, najveće internet kompanije počinju da preuzimaju jedna drugu. Preuzimanje kompanije “Yahoo” od strane kompanije “Verizon”, moglo bi da promijeni tržište digitalnog oglašavanja i da poremeti planove “Google”-u i “Facebook”-u, a u trku bi mogao da se umiješa i “Amazon”, ocjenjuju analitičari. Rizik predstavlju i regulatorna tijela, o čemu svjedoči kazna Evropske komisije izrečena “Google”-u u iznosu od 2,4 milijarde eura, ali to su za sada sporadični slučajevi.

Internetske kompanije nisu samo kompanije, koje dominiraju na polju tehnologije, već i na svjetskom tržištu. Takođe, time što konstantno inoviraju poslovanje uspijevaju da izazovu promjene i u drugim industrijama. Tako na primjer, transportna kompanija “Uber” se procjenjuje na vrijednost od 70 milijardi dolara, više od firmi, poput “Honde”, “Forda” i drugih. U budućnosti možemo očekivati da će svaki biznis u velikoj mjeri biti zasnovan na IT-u, kao što su svi biznisi danas zasnovani na električnoj energiji. Tehnologija se približila ljudima i više nema povratka na staro.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *